TV NL EN

Hoe bevorderen we de eiwittransitie?

Programmamaker
Ondanks de groeiende populariteit van plantaardige opties domineren dierlijke eiwitten nog steeds ons dieet. Wie over de rand van de havercappuccino kijkt, ziet dat de transitie naar een duurzaam voedingspatroon mondjesmaat op gang komt. Waarom laten we groenten in de schappen liggen, terwijl we ons tegoed doen aan rund of kip? En wat leren we van het vreemde succes van havermelk?

Onze voorkeur voor dierlijke eiwitten veroorzaakt aanzienlijke problemen op het gebied van klimaat en ruimtegebruik. Sinds de opkomst van havermelk, als alternatief voor melk, lijkt het alsof men wel te porren is voor duurzaam en bewust eten. Schuilt de sleutel tot een duurzaam dieet, soms in goed ontwerp?


De Koplopers over de eiwittransitie

In een tweeluik van De Koplopers onderzoeken we de eiwittransitie grondig. Deze eerste aflevering richt zich op de psychologische en politieke hindernissen die we tegenkomen op de weg naar een dieet rijk aan plantaardige eiwitten.

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van de koplopers leren?

De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA. SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.

Sprekers

Antien ZuidbergLector Design Methoden in Food
Reint Jan RenesLector Psychologie voor een Duurzame Stad
André HoogendijkDirecteur, BO Akkerbouw
Sebastiaan van LunterenOprichter BOONZAAK
Katz LaszloOnderzoeksjournalist, podcastmaker The Europeans (The Oatly Chronicles’)

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.