TV NL EN

Zeespiegelstress!?

De zeespiegel stijgt doordat de ijskappen in een moordend tempo smelten. Wat gaat dit betekenen voor ons land? O.a. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, kardinaal Peter Turkson en dé experts op dit gebied in Nederland bespreken de plannen die Nederland moet uitvoeren om het water tegen te gaan.

Moderator
Margreet Reijntjes
programmamaker
Programmamaker
In smenwerking met
Waddenvereniging

Zeespiegelstress?!

Klimaatverandering is een feit. Doen we niets aan het uitstoten van broeikasgassen, dan vormen de oceanen de grootste bedreiging voor de mensheid. Met welke scenario’s wordt op dit moment rekening gehouden door de Nederlandse overheid? Moet de mens zich aanpassen aan de natuur, of zetten we alles in op technologie? Met o.a. Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen en kardinaal Peter Turkson, de belangrijkste adviseur van de paus op het gebied van klimaat.

Ons laaggelegen Nederland krijgt eerste met de zeespiegelstijging te maken, maar de vraag is of we wel goed voorbereid zijn op de stijging van het water. Bivakkeren we in het jaar 2200 in Arnhem aan zee? En hoe zorgen we ervoor dat één van Nederlands meest bijzondere natuurgebieden – de Wadden – over een aantal decennia nog bestaat? Met experts op dit gebied bespreken de plannen die Nederland moet uitvoeren.

Lieke Marsman draagt een column voor. Ecoloog Katja Philippart gaat in gesprek met Marjolijn Haasnoot, werkzaam als senior-onderzoeker klimaat & water bij kennisinstituut Deltares en een expert als het gaat om zeespiegeladaptatie.

Kardinaal Peter Turkson zal spreken in het Engels. Er zal Nederlandse ondertiteling zijn.

Programma én film

Let op: vóór het programma, om 17:00 uur, draait de film ‘WAD’Een film die het waddengebied in beeld brengt als nooit te voren; van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. Een prachtige film die laat zien hoe ongelooflijk dynamisch en groots en waardevol het gebied is.


Speakers

Cora van NieuwenhuizenMinister van Infrastructuur en Waterstaat
Kardinaal Peter TurksonKardinaal van pauselijke raad voor rechtvaardigheid en vrede
Katja PhilippartPortefeuillehouder Ecologie bij de Waddenacademie en hoogleraar Geowetenschappen Universiteit Utrecht
Marjolijn HaasnootOnderzoeker bij Deltares
Lieke MarsmanAuteur Foto: Simone Peek
Harpo ‘t HartComponist en geluidskunstenaar
Kadir van LohuizenJournalist / fotograaf