TV NL EN

Vrijdenkersfestival: Amsterdam, Queer Capital of the World?

26, 27 & 28 oktober in De Balie en Podium Mozaïek

Met Torrey Peters (Detransition, Baby), Papa Oyeyemi (fashion brand Maxivive), Zsuzsanna Szelényi (Tainted Democracy), burgemeester Femke Halsema en veel meer.

Een voorleesuurtje met een drag queen levert bedreigingen op en in Amsterdam-Noord moet de wijk die uit solidariteit regenboogvlaggen had opgehangen worden beveiligd. Onlangs waarschuwde het kabinet voor de zichtbare toename aan haat en geweld op basis van seksuele voorkeur en genderidentiteit. Ook wereldwijd lijkt er een conservatieve wind te waaien: steeds vaker worden verworven rechten weer ontnomen.

Tijdens de vierde editie van het Vrijdenkersfestival kijkt de Balie samen met internationale gasten naar Amsterdam als Queer Capital of the World(?). Wat voor ontwikkelingen zijn specifiek voor Amsterdam en wat maakt deel uit van een internationaal klimaat? Met schrijvers, modeontwerpers, filmmakers en politici gaan we in gesprek over strijd, emancipatie en het belang van een vrijplaats.

Vrijdenkersfestival is onderdeel van Amsterdam 750 jaar. Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en in aanloop van deze mijlpaal worden diverse programma’s, waaronder Vrijdenkersfestival, georganiseerd om dit te vieren. 

English text

A reading hour with a drag queen resulted in threats, and in Amsterdam-North the neighbourhood that had hung rainbow flags in solidarity is being secured. Recently, the government warned us of the visible increase in hatred and violence based on sexual orientation and gender identity. A conservative wind also seems to be blowing worldwide: increasingly, acquired rights are being taken away again.

During the fourth edition of the Freethinker Festival, De Balie, together with international guests, looks at Amsterdam as Queer Capital of the World(?). What developments are specific to Amsterdam, and what is part of an international climate? With writers, fashion designers, filmmakers and politicians we will discuss struggle, emancipation and the importance of a sanctuary.


Programma’s

do 26 okt / 20:00
Democratie en rechtstaat

Torrey Peters: An evening on Trans Literature, Baby

At the Freethinkers’ Festival, Torrey Peters speaks about her book ‘Detransition, baby’ with people who have recognized something of themselves in her book.

Meer Info Tickets
vr 27 okt / 22:00
Democratie en rechtstaat

Fashion Show: Okrika! By Maxivive + Afterparty

On Friday evening, De Balie and Maxivive will present an exclusive fashion show around the theme Okrika! okrika stands for global inequality. But tonight, okrika means that we embrace all those complexities and transform them into fashion. 

Meer Info Tickets
za 28 okt / 14:00
Democratie en rechtstaat

Geweld tegen LHBTI+’ers: Hoe beschermen we deze Amsterdammers?

Amsterdam heeft de reputatie vrij, open en tolerant te zijn, maar tegelijkertijd vinden er nog steeds veel gewelddadige incidenten tegen LHBTIQ+ personen plaats.

Meer Info Tickets
za 28 okt
Cinema

Pink Lounge: Film + Conversation

As part of Freethinker festival, De Balie collaborates with independent fashion label Maxivive ‘a boundary-pushing menswear label who is shaking up gender norms in Nigeria’.

Kijk mee Tickets
za 28 okt / 20:00
Democratie en rechtstaat

Turning against Orbán: how to fight authoritarianism

Her book Tainted Democracy, Viktor Orban and the Subversion of Hungary was published in 2022. She served as Member of the Parliament (MP) – two terms.

Meer Info Tickets

Programmering Podium Mozaïek

Edgelanders – Amsterdam on Trial with Ehsan Fardjadniya & Raul Balai i.s.m. Pim Fischer & Souleyman

Wo 25 okt / 20:30

Binnen dit project van een doorlopende serie documentaire kunstwerken, wordt de structuur van een rechtszaak gebruikt om te bepalen of we nog steeds mensenrechten waarborgen. Voor zijn eerdere interactieve performance Refugee on Trial (2019) baseerde Ehsan Fardjadniya zich op een daadwerkelijke asielzaak. Tijdens deze performance waren advocaten en een rechter de uitvoerende artiesten, en werden de toeschouwers uitgenodigd om kritisch na te denken over het label ‘vluchteling’. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Afghaanse asielzoeker, toonden de performers wat er nodig is om erkend te worden als vluchteling en wie daarover beslist. In het geval van deze performance werd de uiteindelijke beslissing overgelaten aan het publiek.

Lees meer

Op basis van ‘Refugee on Trial’ creëerde Ehsan Fardjadniya zijn nieuwe performance ‘Edgelanders – Amsterdam on trial’ samen met beeldend kunstenaar Raul Balai a.k.a el bastardo. In dit tweede deel gaan Ehsan en Raul i.s.m. Pim Fischer, Souleyman en andere betrokkenen bewijslast verzamelen om te bepalen wat er is gebeurd met de belofte van menswaardige opvang van vluchtelingen. Door middel van verschillende presentatievormen zoals performance, installaties en film vindt er uitwisseling plaats met diverse stakeholders en inwoners van de stad, waaronder jongeren, ongedocumenteerden, politici en organisaties die betrokken zijn bij deze problematiek. Het betreft een langer lopend project met een expositie, performance en publieksprogramma.

Java, 1948 / Hanneke Coolen-colster

Do 26 okt / 20:30

Een unieke luisterervaring met als hoogtepunt de ontmoeting van een Nederlandse veteraan met de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder. 

Het resultaat is een luisterervaring over ons verleden en hoe dat tot nu doorwerkt. Een indringende ervaring van getuigenissen en persoonlijke ervaringen, bij elkaar gebracht door Hanneke. Met als orgelpunt de ontmoeting van het Nederlandse perspectief met een Indonesische verlichte dame, Irma Devita.

No man’s land / Girls in Woods

Vr 27 okt / 20:30

No man’s land is een spectaculaire, filmische trip in een urban jungle.

Het dak van een torenhoog flatgebouw, midden in de nacht, in een metropool. Drie totaal verschillende jonge vrouwen zijn ontsnapt uit de wereld onder hen. Ze willen niet meer. Niet meer presteren, niet meer perfect zijn, niet meer aanpassen. Samen vormen ze een geheim genootschap rondom de legende van een meisje dat jaren geleden op het dak verdween; ze fantaseren een parallelle wereld; vol gevaarlijke rituelen, radicale eerlijkheid en saamhorigheid. Langzaam neemt de ontsnapping het over van de realiteit. Kunnen ze nog terug? Willen ze nog terug?

De Foetushemel / Ulrike Quade Company

Za 28 okt / 20:30

Hoe voelt het om terecht te komen in een andere wereld? Een wereld waarin je niet vastzit in hokjes en vakjes, maar vrij kunt zijn zonder te worden gestigmatiseerd als “anders”? In De Foetushemel onderzoekt hoofdpersoon Freddie (gespeeld door Naomi Grant) hun eigen identiteit.

In de huidige samenleving lijkt er geen plaats te zijn voor iemand zoals Freddie  – iemand die queer, zwart, non-binair en neurodivers is. – Men wordt geconfronteerd met de binariteit van het menselijke bestaan; man of vrouw, zwart of wit, links of rechts, gehandicapt of gezond. Hoe zou de wereld eruitzien als we ons loskoppelen van deze dualiteiten?

Freddie doet een poging tot zelfmoord, maar krijgt onverwachts hulp van de foetushemel – een parallel universum bewoond door ongeboren en geaborteerde foetussen. Een plek waar goed en fout niet bestaat en waar je jezelf mag zijn. Volledig in hun kracht en potentie biedt de foetushemel Freddie een breder perspectief op het leven en mens-zijn. 

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!