In deze editie van Hoe Werkt Nederland bespreken we ons sociale zekerheidsstelsel. Hoe is dat systeem zo gegroeid? En is er ook een keerzijde aan al deze verzorging?

Nederland is een echte verzorgingsstaat en naar verhouding hebben veel mensen het hier goed. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen ter wereld, Nederlanders zijn vergeleken met andere landen relatief rijk, er is weinig armoede en werkeloosheid en ook het zorgstelsel is een van de beste ter wereld. Maar de laatste tijd is er veel kritiek op.

De laatste tijd is er ook veel kritiek op ons zorgstelsel. Er zijn zoveel toeslagen dat de mensen voor wie ze bedoeld zijn ze niet meer kunnen vinden. Er hoeft maar iets kleins te veranderen, of je hebt geen recht meer op de ene, maar wel ineens op de andere toeslag. Is het woud van toeslagen en verzekeringen niet langzamerhand dichtgegroeid tot een bos waar je de bomen niet meer kunt zien?

Wilt u alle aflevering van Hoe Werkt Nederland – over de constitutie, het poldermodel, de economie, sociale zekerheid en onderwijs – bijwonen? Dat kan gemakkelijk met een combi-ticket die hier te bestellen is.

Bovendien krijgt u op vertoon van uw ticket 10% korting op een diner in het café.