TV NL EN

Can Dündar: icoon van de vrije pers

Auteur
Nils de Lange
Nils de Lange
Can Dündar werd veroordeeld tot 27 jaar cel omdat hij zijn werk (te) goed deed.

De Turkse journalist Can Dündar weet als geen ander welke prijs er staat op het verdedigen van het vrije woord in een land waar persvrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Dündar (1961) maakte in zijn geboorteland naam als journalist, en groeide uit tot een van de bekendste mediapersoonlijkheden van Turkije.

Als hoofdredacteur van de onafhankelijke krant Cumhuriyet plaatste Can Dündar kritische artikelen over de regering van Erdoğan, onder meer over de levering van wapens aan strijders in Syrië. De Turkse president beschuldigde hem vervolgens van het openbaren van staatsgeheimen, waarop Dündar werd opgepakt en 92 dagen vastgehouden in de beruchte Silivri-gevangenis.

Tijdens zijn proces werd op de stoep voor de rechtbank in Istanboel een aanslag op Dündars leven gepleegd. Een gewapende man schoot vijf keer op hem. Tevergeefs: Dündar bleef ongedeerd. Daarna zag hij zich genoodzaakt te vluchten, en vestigde zich in Duitsland. Bij verstek veroordeelde de rechtbank hem tot ruim 27 jaar cel.

In ballingschap blijft Can Dündar zich inzetten voor het vrije woord. Hij is columnist voor Die Zeit, werkt voor Reporters Sans Frontières en hield in 2017 een Vrijheidslezing in De Balie. Onlangs richtte hij Özgürüz Press op, een uitgeverij voor boeken die in Turkije verboden zijn, of die door druk vanuit de regering nergens kunnen worden uitgegeven. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016 sloot de overheid minstens 30 uitgeverijen.

Voor zijn inzet voor de persvrijheid werd Dündar onder meer onderscheiden met een CPJ International Press Freedom Award, een Oxfam Novib/PEN Award en de Prix Europe prijs voor Europees journalist van het jaar 2017.

Tijdens het Vrijheidsfestival is Can Dündar een van de hoofdgasten. Donderdagavond houdt hij een lezing in de grote zaal. Op zaterdagmiddag is Dündar een van de sprekers tijdens het programma ‘De lange arm van…’. Daarnaast staat de installatie Silivri – Prison of thoughts op het plein voor De Balie. Dit is een replica van de cel waarin hij gevangen heeft gezeten.