TV NL EN

De lange arm van…

Over de lange arm van repressieve regeringen, die soms reikt tot binnen onze landsgrenzen.

In English
programmamaker
Ianthe Mosselman
programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Gatool Katawazi
In samenwerking met
Gemeenteraad Amsterdam
In Nederland staat de vrijheid om te denken, vinden en zeggen wat je wil hoog in het vaandel. Maar die vrijheid is niet in alle landen even vanzelfsprekend.

Om hun veiligheid te waarborgen vluchten mensen die vanwege hun overtuigingen vervolgd worden of anderszins gevaar lopen regelmatig naar Nederland. Maar dat wil niet altijd zeggen dat ze hier veilig zijn. Landen als Iran, Turkije, China en Marokko laten kritische burgers die hier naartoe komen niet met rust. Zij krijgen te maken met intimidatie en soms zelfs met geweld.

Vanavond praten we over de lange arm van repressieve regeringen, die soms reikt tot binnen onze landsgrenzen, en die van andere EU-landen. Dissidenten uit verschillende landen vertellen over hun ervaringen. Daarnaast buigen we ons over de vraag wat Nederland en andere landen kunnen doen om hen beter te beschermen.

English:

In this programme we will discuss the influence of repressive regimes on the Netherlands’ doorstep. Critical thinkers who have fled their home countries in search of the freedom to think and write autonomously often fail to find it even here. Countries such as Iran, Turkey, China, and Morocco still exert influence on Dutch or EU citizens, oftentimes through intimidation and sometimes violence. Can Dündar, Keyvan Shahbazi, Alerk Ablikim and Laila Ezzeroili tell their stories before looking towards what countries can do to better protect people like them.

Met:

Can Dündar Vluchtte van Turkije naar Duitsland na kritische publicaties over de regering van president Erdoğan. Dündar werd bij verstek veroordeeld tot 27 jaar cel.

Keyvan Shahbazi vluchtte in 1983 uit Iran. Dit jaar verscheen zijn autobiografische roman In ‘De Amerikaan van Karadj’, waarin hij zijn levensverhaal en dat van zijn familie vertelt. In Nederland werd hij adviseur van diverse ministers en columnist van de Volkskrant. Hij is als cultureel psycholoog verbonden aan de Politieacademie en lid van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk Nederland. Ook in Nederland kreeg Shahbazi te maken met bedreigingen vanuit Iran.

Alerk Ablikim is een Oeigoer die al meer dan tien jaar in Nederland woont. Zijn vader, een bekende Oeigoerse schrijver, dichter en uitgever, zit al sinds 2016 in wat door China een ‘heropvoedingskamp’ wordt genoemd.

Laila Ezzeroili is een Nederlandse burger en activiste met een ongewenste, maar verplichte Marokkaanse nationaliteit. Ze zet zich in voor keuzevrijheid in nationaliteit en tegen inmenging en beïnvloeding door de Marokkaanse staat. 

Vrijdenkersfestival
In aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 organiseert De Balie van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander. Ieder bevecht een vrijheid, of het nu gaat om persvrijheid, vrouwenrechten, de vrijheid om te mogen geloven of juist de vrijheid om niet te hoeven geloven. In De Balie vertellen ze het verhaal van hun verzet, welk effect dat verzet op de status quo heeft en welke dreigingen er nog in het verschiet liggen.

Het Vrijdenkersfestival kwam tot stand in samenwerking met de Amsterdamse gemeenteraad, naar aanleiding van een motie die raadslid Diederik Boomsma (CDA) indiende. In die motie riep hij op een serie stadsgesprekken te organiseren over het belang van ondeelbare grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Can Dündar
Keyvan Shahbazi
Alerk Ablikim
Laila Ezzeroili