TV NL EN

Het spanningsveld tussen maker en publiek

In de dagen die aan de Plein Publiek met cabaretier en kleinkunstenaar Stefano Keizers (hét bekende alter ego van Gover Meit) voorafgingen, kondigde hij aan niet meer door te gaan als Keizers. De faam maakte van Keizers naar eigen zeggen een luie kunstenaar. 

Het voelde voor Meit alsof hij niet langer zijn best hoefde te doen om volle zalen te trekken. ‘Een traan bij Jinek en ik word omarmd door Hilversum en de theaterwereld.’ Sinds zijn interview bij Plein Publiek maken we kennis met een nieuw alter ego: Donny Ronny. Waarom deze naam? ‘Iedereen op televisie heet Donny of Ronny tegenwoordig’. Het succes van Keizers zat creatieve groei en een persoonlijke uitdaging in de weg. Een ‘harde reset’ stelt hem weer in de mogelijkheid om zich als kunstenaar opnieuw uit te vinden. 

In de operatiekamer voor zijn jongste voorstelling, Hans Teeuwen, bedacht Keizers een list om het spanningsveld tussen hem en het publiek op de proef te stellen. Hij telde hardop, dan weer snel, dan weer langzaam, tot 725. Elk honderdtal sprong het publiek een gat in de lucht en werd zijn tellen ontvangen met hard gejuich.

‘Dat deel van de voorstelling kan alleen maar uitgevoerd worden als het publiek inderdaad juicht, klapt en meetelt,’ zegt programmamaker en interviewer Merlijn Geurts. Een uitdaging die, volgens Meit, parallel staat aan de manier waarop we met elkaar omgaan in de huidige samenleving. Men weet precies wat en wanneer gezegd moet worden om niet op te vallen: ‘We leven als het ware in een script’. 

Benieuwd naar het hele interview? Ga dan naar ons YouTubekanaal of De Balie Podcast op Spotify. Vanaf 9 september is Plein Publiek weer terug met o.a. Naaz, Florentijn Hofman en Lucky Fonz III.


Plein Publiek

Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom, dat bepalen onze programmamakers.

Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken. We nodigen je uit om op vrijdag aan te schuiven bij een interview over de kunst van het makerschap.

Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein.

Fotograaf: Julie Hrudova