TV NL EN

Allen Tegen Allen

Bekijk trailer
Regisseur
Luuk Bouwman
Speeltijd
104′
Land
Nederland
Taal
Nederlands
Het Nederlandse Fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige, scheuringen en fusies; talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen.

Allen tegen allen volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera door Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse Seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op verschillende manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

Allen Tegen Allen is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

Wat is een fascist? Allen tegen allen onderzoekt of het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel was of iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens.