TV NL EN

De Balie Kijkt: Groenkijkers

Bekijk trailer
programmamaker
Moderator
Regisseur
Speeltijd
51′
Land
Nederland
Taal
Nederlands
In samenwerking met
Impact Makers
‘Liefde voor de natuur begint met goed kijken’, horen we de vader van regisseur Sanne Rovers zeggen in haar nieuwe documentaire Groenkijkers. ‘Want wat je liefhebt, koester je toch?’. Rovers volgt natuurbeschermers, zoals haar vader, die tegen de achtergrond van klimaatverandering, de stikstofcrisis en achteruitgang van de biodiversiteit, elk op hun eigen wijze beschermen. Na de filmvertoning opent het gesprek over hoe we ‘groenkijken’ voor een bredere groep toegankelijk kunnen maken.

Groenkijkers is een poëtische en urgente mozaïekfilm over liefde voor de natuur, verdriet om wat verdwijnt en hoop op verandering.

Deze avond is onderdeel van de impact campagne rondom Groenkijkers, georganiseerd door SoortenNL, Docmakers en Impact Makers. De campagne is gefinancierd door Fred Foundation en Het Cultuurfonds. 

Sprekers

Matthijs Schouten (1952) is één van de meest gewaardeerde denkers in Nederland op het gebied van natuur en landschap. Hij is ecoloog en filosoof die in dienst is geweest bij Staatsbosbeheer en er tegenwoordig als adviseur voor werkt.

Hij is tevens emeritus buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel bij de leerstoelgroep Natuurbeheer en Plantenecologie van Universiteit Wageningen. Ook is hij hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland).

Sanne Rovers is een Nederlandse documentaire- en multimedia regisseur met een focus op kunst, jeugd en natuur. Ze zoekt naar gevoelige verhalen van gedreven mensen, die ze met lichtvoetigheid in beeld brengt. Sanne is onderdeel van Docmakers collectief.

In 2022 was haar opera-documentaire Crazy Days op het Classical Arts Film Festival geprezen. Haar muziekfilm Water Wieg Me (2019) had zijn première met een speciale vertoning met live muziek in de IDFA Live on Stage sectie.

Sprekers

Matthijs SchoutenBijzonder hoogleraar Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de WUR
Gouden HaasTheatergezelschap

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering