TV NL EN

The Shell Trial

Behind the Libretto i.s.m. De Nationale Opera

Programmamaker
in samenwerking met

Een deel van dit programma is in het Engels / part of this program will be in english.

De CEO, overheid en consument. De weerman, de klimaatvluchteling, de activist en de historicus. Ze zijn slechts een greep uit de stemmen die klinken binnen het klimaatdebat, dat tot leven komt in de opera The Shell Trial, te zien in Nationale Opera & Ballet. Tijdens Behind the Libretto gaan onze sprekers dieper in op de muziek, behandelen ze de thematiek van deze opera en de essentiële vragen die het stuk opwerpt: wie is verantwoordelijk voor de klimaatcrisis? En hoe vertellen we over of verbeelden we de klimaatcrisis?

De aanleiding voor de opera is de rechtszaak tegen de Nederlandse oliegigant, die Shell in 2021 verloor, maar waarvan het hoger beroep drie weken na de wereldpremière van The Shell Trial van start zal gaan.

Over The Shell Trial

The Shell Trial is gebaseerd op het toneelstuk De zaak Shell van Rebekka de Wit en Anoek Nuyens dat in 2020 in première ging en hoge ogen gooide op Nederlandse en internationale podia. Verschillende stemmen en perspectieven binnen de klimaatcrisis komen aan bod, waarbij de complexiteit van de zaak steeds helderder naar de voorgrond treedt.

De grenzen tussen schuldige en slachtoffer, goed en slecht en individuele en collectieve verantwoordelijkheid vervagen naarmate er meer en meer standpunten op tafel komen. De Nationale Opera voegt in de productie van deze nieuwe opera de daad bij het woord en spant zich in om de voorstelling zo duurzaam mogelijk te produceren, en met deze pilot ook voor toekomstige producties waardevolle lessen te leren.

De opera zal tijdens het Opera Forward Festival 2024 op 16 maart in wereldpremière gaan.

Met medewerking van Irina Sisoyeva – pianist.

Sprekers

Roxie PerkinsLibrettist
Romy RoelofsenRegisseur (Het Geluid) Foto: Felix-Baumsteiger
Gable RoelofsenRegisseur (Het Geluid) Foto: Felix-Baumsteiger
Jasmin WhiteContralto, speelt The Historian in The Shell Trial
Nine de PaterKlimaatactivist en campagnestrateeg bij Milieudefensie
Maartje WortelWriter | beeld: Joost Joossen
Vincent RietveldActeur en theatermaker / De warme winkel

De opera zal tijdens het Opera Forward Festival 2024 op 16 maart in wereldpremière gaan.

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering