TV NL EN
programmamaker
Regisseur
Halina Dyrschka
Speeltijd
94′
Land
Zweden
Taal
Engels, Duits en Zweeds
Ondertitels
Engels
Mystiek, abstract, visionair en wemelend van kleur: dat zijn de kunstwerken van de Zweedse kunstenaar Hilma af Klint. Ze was een pionier en maakte baanbrekend werk, maar haar kunst werd honderd jaar lang vergeten. Filmmaker Halina Dyrschka vraagt zich in Beyond the Visible af hoe dit kan en onderzoekt de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis. Na de filmvertoning praten we verder met o.a. journalist, moderator en curator Yuki Kho, artistiek directeur van tentoonstellingsruimte Nest, Heske ten Cate en Laura Stamps, conservator bij Kunstmuseum Den Haag.

Hilma af Klint maakte al abstracte kunst sinds 1906, een aantal jaar voordat de bekende Wassily Kandinsky aan zijn abstracte werk begon. Haar werk was vrijwel nergens te koop en hing niet in musea voor moderne kunst. Afgelopen najaar toonde Nest: Cycle, Portal, Path. Een tentoonstelling waarin wordt onderzocht hoe de sporen van de Zweedse kunstenaar doorwerken in de hedendaagse kunst.

Het werk van Hilma af Klint is op dit moment te zien in het Kunstmuseum Den Haag samen met het werk van Piet Mondriaan.

Meer over Hilma af klint

Opgegroeid in de idyllische omgeving van het Zweedse eiland Adelsö kwam Hilma af Klint (1862-1944) al vroeg in aanraking met de schoonheid van de natuur. Later bleek de plek een grote inspiratiebron voor haar werk dat zich richt op natuurlijke vormen en spirituele ideeën. In de ban van de theosofie en antroposofie ging Af Klint op zoek naar nieuwe vormen in artistieke en politieke systemen. Haar werk nam een andere wending: van het natuurlijke naar het abstracte. Wie was Hilma Klint, de kunstenaar die pas erkenning kreeg na de dood?

Over de sprekers

Yuki Kho is een kunst- en cultuurjournalist voor onder andere de VPRO. Zij houdt zich in haar werk onder andere bezig met hoe we naar vrouwen, en vrouwelijke kunstenaars kijken. Samen met Heske ten Cate maakt ze de podcast Naakt op een kleedje, waarin vrouwelijke makers centraal staan. Elke week wordt een vrouwelijke gast geïnterviewd over het werk van een vrouwelijke kunstenaar.

Heske ten Cate is directeur van kunstruimte Nest in Den Haag waar hedendaagse kunsttentoonstellingen, lezingen, publicaties en kunsteducatie wordt ontwikkeld, getoond en gedeeld. In haar werk koppelt ze maatschappelijke vraagstukken aan hedendaagse kunst en kruipt zo dieper onder de huid van de hedendaagse tijd. Daarnaast werkt ze als freelance curator, auteur en adviseur voor o.a de Gemeente Utrecht, het Koninklijke Prijs en Sexyland in Amsterdam. Met Yuki Kho ontwikkelde ze de kunstpodcast Naakt op een Kleedje.

Laura Stamps is curator van moderne en hedendaagse kunst in het Gemeente Museum, Den Haag. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, werkte eerder in het Fotomuseum en was adviseur van Nest Art Space, beide Den Haag. Ze schrijft regelmatig recensies en artikelen voor Nederlandse en internationale kunstpublicaties. Ze maakte de podcastserie Af Klimt & Mondriaan: een vijfdelige serie over het leven en werk van Hilma af Klimt en Piet Mondriaan.

Sprekers

Yuki KhoJournalist
Heske ten CateArtistiek directeur
Laura StampsCurator van het Modern and Contemporary Art bij het Gemeente Museum, Den Haag

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering