TV NL EN

De Balie Kijkt: The Kyiv Files

Bekijk trailer
Programmamaker
Regisseur
Walter Stokman
Speeltijd
78′
Land
Nederland
Taal
Russisch, Oekraïens, Frans, Nederlands
Ondertitels
NL
In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief met talloze observatiedossiers toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? Een dissidente Oekraïense vrouw, een Nederlandse amateurspion en een Franse toerist die 50 jaar geleden werd verraden door haar ‘geliefde’, worden geconfronteerd met hun eigen dossier in het archief en reflecteren op hun verleden.

De film schetst, aan de hand van diverse ontmoetingen met individuen die hun dossiers in het archief tegenkomen, een tijd waarin de paranoia van het Sovjetregime tot diep in de vezels van persoonlijke levens doordrong.

Na de film gaan we met de regisseur, Walter Stokman, in gesprek over het belang van transparantie, verantwoordelijkheid en de bescherming van individuele rechten in een samenleving.

Het gesprek wordt geleid door Laura Starink, een journalist die bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad werkte, en als correspondent in Moskou getuig was van de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Over de sprekers

Laura Starink is een Nederlandse journalist en slavist die bijna 30 jaar voor NRC werkte, onder meer als correspondent in Moskou. Ze is een van de oprichters van kennisplatform Raam op Rusland. 

Walter Stokman maakt al sinds 1993 documentaires die worden vertoond op filmfestivals over de hele wereld en regelmatig in de prijzen vallen. The Kyiv Files is zijn nieuwste documentaire. 

Sprekers

Walter StokmanRegisseur The Kyiv Files
Laura StarinkJournalist

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering