TV NL EN

De Balie Kijkt: Present Are the Absent

Bekijk trailer

DBK is een gesprek met de regisseur a.d.h.v. een film.

programmamaker
Regisseur
Lieke Heil
Speeltijd
25′
Land
Polen
Taal
Oekraïens, Russisch en Pools
Ondertitels
NL
Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne, bood de eigenaar van een Pools hotel direct aan om veertig mensen op te vangen. Ongeveer zevenhonderd vrouwen met kinderen gingen in op zijn aanbod. Tussen hen zaten Marta, Valentyna en Ann. Regisseur Lieke Heil maakte een korte documentaire over de angst en het gemis van hun geliefden: Present are the Absent.

Een mozaïekvertelling over drie vrouwen die elk op hun eigen manier omgaan met de afwezigheid van hun geliefden, die ze moesten achterlaten in Oekraïne. Present are the Absent gaat in september 2023 in première op het Nederlands Film Festival. De kijkers van De Balie krijgen een unieke kans om de film te zien bij deze voorvertoning met nagesprek.
Over Lieke Heil

Lieke Heil (1997) studeerde in 2019 af aan de Nederlandse Filmacademie met de korte documentaire Ik moet Niks. Deze film is uitgezonden door KRO-NCRV en was de op twee na best bekeken documentaire van 2019 op 2Doc. Tijdens de coronapandemie maakte ze de korte documentaire Rita in quarantaine. De film is lokaal vertoond op het Amsterdam Buurtfilmfestival, waar de documentaire de prijs voor beste film in ontvangst mocht nemen.

In maart 2022 richtte ze samen met vrienden de non-profit organisatie Dutch Civilian Action for Ukraine (DCA) op. Ze leverden hulpgoederen af in Wroclaw (Polen) en namen Oekraïense mensen mee terug naar Nederland en verbonden hen met hun gastfamilies. Nu reizen ze regelmatig naar Oekraïne om, in samenwerking met lokale organisaties, humanitaire hulp en ondersteuning te bieden aan de frontlinie als rondom Kiev.