TV NL EN

De Balie Kijkt: The Future of Food

Bekijk trailer
Speeltijd
53 min.
Land
Nederland
Taal
Engels
Programmamaker
In samenwerking met

In The Future of Food gaan ‘tovenaar’ Hidde Boersma en ‘profeet’ Joris Lohman het gevecht aan.⁠ Joris gelooft dat de wereld zich zou moeten richten op een leven dat meer in harmonie is met de natuur en Hidde denkt dat we onze voedselproductie nog verder moeten intensiveren om zo ruimte te creëren voor de natuur. Wie heeft er gelijk?

Het debat over de toekomst van ons voedsel is gepolariseerd. Het verlammende effect hiervan weerhoudt ons ervan het voedselsysteem daadwerkelijk te verduurzamen. Waar de één het heeft over besparen, minderen en produceren in kleinere kringen legt de ander de nadruk op wetenschap, technologische durf en vrijhandel. De verschillende kampen lijken elkaars taal niet spreken, terwijl wederzijds begrip belangrijker is dan ooit.

De tovenaar en de profeet

Charles C. Mann, journalist en internationaal gevierd bestsellerauteur, bedacht treffende etiketjes voor deze kampen: ‘profeten’ en ‘tovenaars’. De wereldbeelden van profeet Joris en tovenaar Hidde zijn totaal anders, maar in hun opvattingen over praktische oplossingen zit meer overlap dan verwacht.

Hun zoektocht naar oplossingen brengt hen via de akkers van Flevoland, naar de kassen in Wageningen, en uiteindelijk naar het platteland van Ghana. Lukt het hen de ideologische strijd te beslechten, en met een antwoord terug te keren in Nederland?


Gedeelde grond

De Balie maakt met steun van Rabobank verschillende programmareeksen over de Nederlandse ruimtelijke transitie. Onder de noemer Gedeelde grond maken we programma’s en organiseren we kringgesprekken met betrokkenen uit de landbouwsector, boeren, natuurbeschermers, wetenschappers en politici. Zo stimuleren we de uitwisseling van perspectieven en een constructief gesprek over de toekomst van ons land en onze bodem. Meer over Gedeelde grond, onze samenwerking en alle programma’s vind je hier: Gedeelde grond.

Sprekers

Rokhaya SeckModerator De Balie
Hidde BoersmaMoleculair bioloog, journalist, oprichter Sugar Rush films
Joris LohmanPoliticoloog, oprichter Food Hub

Film en gesprek als voorprogramma bij George Monbiot: Regenesis. 

De film Future of Food en het programma met George Monbiot zijn uitverkocht.