Voor haar regiedebuut analyseerde schrijver en journalist Bianca Stigter een amateur vakantiefilmpje van een Amerikaanse zakenman in Polen (1938) tot in detail. Het is een drie minuten durende video van zijn geboortestad Nasielsk, waar een 3.000 tellende Joodse gemeenschap woonde. Een jaar later vielen de Duitsers het stadje binnen en in de jaren daaropvolgend is het overgrote deel van de bevolking vermoord tijdens de Holocaust. Wat leren deze drie minuten ons vandaag de dag over de kracht van film en de rol van beeld in het herinneren van oorlogsmisdaden?
Met de film komt het leven van de Joodse gemeenschap in Polen aan de vooravond van de genocide heel dichtbij. De film is een vondst, omdat er nauwelijks bewegende beelden van Joodse gemeenschappen in het vooroorlogse Polen te vinden zijn. Bianca Stigter bewerkte de beelden en bestudeert de details nauwkeurig in Three Minutes – A Lengthening.
Tijdens deze avond gaat moderator Veronica Baas in gesprek met Stigter en Kees Ribbens, senior onderzoeker aan het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Welke verhalen en mensenlevens zitten er in deze drie minuten verstopt? En wat leren deze drie minuten ons vandaag de dag over de kracht van film en de rol van beeld in het herinneren van oorlogsmisdaden?
Drie minuten in Polen
In 1938 filmde een Amerikaanse zakenman zijn geboortestad Nasielsk (Polen) met een Kodak 16mm-camera. Zeven jaar later werden bijna alle inwoners vermoord tijdens de Holocaust. Het 3 minuten durende vakantiefilmpje is vandaag de dag het enige overgebleven beeld van de stad en haar inwoners. Amerikaanse schrijver Glenn Kurtz vond de beelden van zijn grootouders per toeval en schreef er een boek over: Drie minuten in Polen.
Sprekers
Bianca Stigter is historicus, filmmaker en schrijver van onder meer Atlas van een bezette stad, Amsterdam 1940-1945. In 2021 regisseerde zij de film Three Minutes – A Lengthening.
Kees Ribbens is senior onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur van Mondiale Conflicten en Massaal Geweld’ verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Sprekers
Meer in De Balie
Gesprek Voor de Dam: Susan Neiman x Gloria Wekker
On the eve of the National Remembrance Day, Susan Neiman, American moral philosopher, speaks with anthropologist Gloria Wekker about coping with black pages of history
Beeldbepalers: Rinus Van de Velde
We verdiepen ons tijdens een nieuwe aflevering van Beeldbepalers in het verbeeldingsrijke en absurdistische universum van de Vlaamse beeldend kunstenaar Rinus van de Velde.
Een medicijn is geen designertas
Artsen zonder Grenzen pleit al jaren voor betere toegang tot medicijnen wereldwijd. Wat ligt er ten grondslag aan dure medicijnen?