TV NL EN

Een medicijn is geen designertas

programmamaker
In samenwerking met
Stel je voor: je kind is ziek en je hebt dringend medicijnen nodig. Als je kiest voor de peperdure medicijnen, heb je geen geld meer over om eten te kopen. Wat doe je? Steeds vaker komen mensen in lage- en middeninkomenslanden voor deze onmogelijke keuze te staan.

Artsen zonder Grenzen ziet dagelijks de gevolgen van het gebrek aan goede, betaalbare medicijnen. Dat dit probleem geen ‘ver van je bed show’ is, weet ondernemer en MS-patiënt Remco van Wijk. De medicijnen die hij nodig heeft kosten hem onnodig duizenden euro’s per jaar. Hoe zorgen we ervoor dat geneesmiddelen gezien worden als basisrecht in plaats van luxeproduct? Tijdens deze bijeenkomst proberen ervaringsdeskundigen en experts uit de farmaceutische industrie, de politiek en de journalistiek tot constructieve antwoorden te komen.

Over de sprekers

Ad Antonisse is directeur Markttoegang en Externe Betrekkingen bij farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Hij studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit en Marketing aan de NIMA en beschikt over een brede kennis van de gezondheidseconomie.

Remco van Wijk is ondernemer. In 2018 kreeg hij de diagnose MS. Vorig jaar kwam de documentaire Remco versus Pharma uit waarin te zien is hoe hij de strijd aangaat met de farmaceutische industrie.

Amrish Baidjoe is epidemioloog en directeur operationeel onderzoek bij MSF (Médecins sans Frontieres). Hij is ook hoofddocent aan de London School of Tropical Medicine. In zijn dagelijkse werk richt hij zich op humanitaire gezondheidscrises in gebieden met lage inkomens.

Judith Tielen is sinds 2017 Tweede Kamerlid namens de VVD en studeerde geneeskunde. Als volksvertegenwoordiger houdt ze zich bezig met het politieke beleid rondom de medische zorg. Voorheen heeft ze als marketeer voor geneesmiddelen gewerkt.

Lucien Hordijk is onderzoeksjournalist. Hij is gespecialiseerd in de farmaceutische industrie en geneeskundige zorg. Hij heeft gewerkt als redacteur voor het FD en daarna als ‘correspondent Medicijnen’ voor de Correspondent. Tegenwoordig is hij werkzaam als freelance journalist.

Victorine de Milliano is beleidsadviseur ‘toegang tot medicijnen’ bij Artsen zonder Grenzen. Ze zet zich in voor een eerlijkere verdeling van geneesmiddelen wereldwijd.

Sprekers

Amrish BaidjoeDirector Operational Research Centre MSF LuxOR
Ad AntonisseDirector Market Access & External Affairs at AstraZeneca
Remco van WijkDocumentaire Remco vs Pharma
Judith TielenTweede Kamerlid VVD
Lucien HordijkJournalist Farma en Geneeskundige Zorg (foto: Lisa Klaverstijn)
Victorine de MillianoBeleidsadviseur toegang tot medicijnen Artsen zonder Grenzen Nederland
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.
Afbeelding: Marit Breuker