TV NL EN

Beeldbepalers: Rinus Van de Velde

Programmamaker

Naar aanleiding van zijn nieuwe solotentoonstelling in Museum Voorlinden verdiepen we ons tijdens een nieuwe aflevering van Beeldbepalers in het verbeeldingsrijke en absurdistische universum van de Vlaamse beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde. Samen met Rinus, schrijver Rob van Essen en anderen onderzoeken we zijn makerschap en de grenzen van de verbeelding.

Metersgrote houtskooltekeningen, kleurige oliepastel, tekeningen met humoristische bijschriften, een levensgrote auto van karton die dient als decor in een surrealistische roadtrip film. De laatste jaren groeide Rinus Van de Velde uit tot totaalkunstenaar, altijd op zoek naar de grens tussen fictie en werkelijkheid.

Van de Velde creëert zijn eigen mythe van de kunstenaar. Via zijn werk verbeeldt hij een leven die hij nooit gehad heeft. Zo is zijn alter ego terug te zien op zijn schilderijen als de beroemde schaker Bobby Fischer of als de dichter Vladimir Majakovsky. Ook liet Van de Velde een masker van zijn eigen hoofd maken. Wie is Rinus Van de Velde?

Rinus Van de Velde (1983) is geboren in Leuven en studeerde beeldhouwkunst aan de Sint-Lukas Hogeschool in Antwerpen. De tentoonstelling The Armchair Voyager in Museum Voorlinden is te zien t/m 29 mei.

Beeldbepalers

Voor de serie Beeldbepalers nodigen we toonaangevende kunstenaars uit Nederland en België uit om uit hun atelier te komen en in aanwezigheid van publiek hun gedachten te delen over hun werk en deze tijd. Voor één avond mogen ze De Balie als laboratorium gebruiken. In samenwerking met anderen presenteren zij nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Eerder Beeldbepalers waren Marlene Dumas, Berend Strik, Joep van Lieshout, Barbara Visser en Jan Dibbets.

Sprekers

Rinus Van de VeldeBeeldend kunstenaar | Foto: Antoine van Kaam
Rob van EssenSchrijver | Foto: Stephan Vanfleteren

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.