Naar aanleiding van zijn nieuwe solotentoonstelling in Museum Voorlinden verdiepen we ons tijdens een nieuwe aflevering van Beeldbepalers in het verbeeldingsrijke en absurdistische universum van de Vlaamse beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde. Samen met Rinus, schrijver Rob van Essen en theatermaker Caro Derkx onderzoeken we zijn makerschap en de grenzen van de verbeelding.
Metersgrote houtskooltekeningen, kleurige oliepastel, tekeningen met humoristische bijschriften, een levensgrote auto van karton die dient als decor in een surrealistische roadtrip film. De laatste jaren groeide Rinus Van de Velde uit tot totaalkunstenaar, altijd op zoek naar de grens tussen fictie en werkelijkheid.
Van de Velde creëert zijn eigen mythe van de kunstenaar. Via zijn werk verbeeldt hij een leven die hij nooit gehad heeft. Zo is zijn alter ego terug te zien op zijn schilderijen als de beroemde schaker Bobby Fischer of als de dichter Vladimir Majakovsky. Ook liet Van de Velde een masker van zijn eigen hoofd maken. Wie is Rinus Van de Velde?
Rinus Van de Velde (1983) is geboren in Leuven en studeerde beeldhouwkunst aan de Sint-Lukas Hogeschool in Antwerpen. De tentoonstelling The Armchair Voyager in Museum Voorlinden is te zien t/m 29 mei.
Rob van Essen (1963) neemt met zijn romans en verhalen een volstrekt unieke plaats in binnen de Nederlandse literatuur. Zijn oeuvre roept herinneringen op aan dat van José Saramago, Paul Auster en J.M. Coetzee. Zijn verhalenbundel Hier wonen ook mensen werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs, met zijn roman De goede zoon won hij de Libris Literatuur Prijs.
Caro Derkx (1995) is actrice en theatermaker. Ze koestert een grote liefde voor beeldende kunst, literatuur en filosofie. Haar afstudeersolo Me, Myself and Sir Roger Scruton aan de Toneelacademie Maastricht werd in 2019 bekroond met de Henriëtte Hustinxprijs. Bij Frascati maakte ze haar voorstellingen A Portrait of the Artist in Red, Yellow and Blue en Emma Watson – The Play.
Beeldbepalers
Voor de serie Beeldbepalers nodigen we toonaangevende kunstenaars uit Nederland en België uit om uit hun atelier te komen en in aanwezigheid van publiek hun gedachten te delen over hun werk en deze tijd. Voor één avond mogen ze De Balie als laboratorium gebruiken. In samenwerking met anderen presenteren zij nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Eerder Beeldbepalers waren Marlene Dumas, Berend Strik, Joep van Lieshout, Barbara Visser en Jan Dibbets.
Sprekers
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.
Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.
Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.
Meer in De Balie
Een medicijn is geen designertas
Artsen zonder Grenzen pleit al jaren voor betere toegang tot medicijnen wereldwijd. Wat ligt er ten grondslag aan dure medicijnen?
Soms wil ik een kind
Een programma naar aanleiding van Soms wil ik een kind van Jantine Jongebloed over wel of geen kind krijgen, autonomie en schrijven.
Onbesproken: Zelfdoding in de queer gemeenschap
Bijna de helft van de Nederlandse mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap heeft ooit aan zelfmoord gedacht. Dat is ruim vijf keer zo vaak dan het nationaal gemiddelde.