TV NL EN

Hier geboren, maar Kamilla (13) en Ashley (15) moeten toch het land uit

Reportage

VIDEO
AT5 / Cecile van de Grift
TEKST
De Balie Live Journalism

Reportage – Kinderen wier ouders geen geldige verblijfspapieren hebben, wacht een sombere toekomst zodra ze 18 worden. Tot die tijd mogen ze naar school en leiden ze een leven als andere Amsterdamse jongeren. Maar bij volwassenheid moeten ze eigenlijk weg uit Nederland. Dat lot wacht ook Kamilla en Ashley. 

De 13-jarige Kamilla en de 15-jarige Ashley dreigen daarom over een paar jaar in het illegale circuit te komen. Beide kinderen zijn in Amsterdam geboren en getogen en gaan hier naar school. Maar wel zonder papieren

Uitzetting naar een onbekend land

Omdat hun ouders geen geldige verblijfspapieren hebben, kunnen de kinderen zodra ze 18 jaar worden met hun diploma geen vervolgopleiding doen. Maar ze mogen ook niet werken en hebben ze geen recht op een woning. Ze moeten terug naar het geboorteland van hun ouders. Dat is Brazilië voor Kamilla, de Filipijnen voor Ashley. Ze zijn er nog nooit geweest.

Gaan ze niet terug, dan rest een leven in de informele economie, net als dat van hun ouders en tienduizenden andere ongedocumenteerden in Amsterdam. Uit onderzoek van AT5 en De Balie Live Journalism blijkt dat deze groep veel risico loopt slachtoffer te worden van uitbuiting en andere misstanden. Vooral onderbetaling, wanbetaling en lange werkdagen komen veel voor.

Enorme klap

‘Ik heb mijn vrienden hier, kan basketballen, gamen’, vertelt Ashley, wiens vader hem vorig jaar vertelde wat hem straks te wachten staat. Het was voor de tiener een enorme klap. Dat hij straks geen profbasketballer kan worden, zoals hij droomt, maar misschien moet gaan schoonmaken net als zijn vader, valt hem zwaar.

‘Ik heb niet gekozen voor deze toekomst’, aldus Ashley. ‘Dat zeg ik wel eens tegen mijn ouders.’ Hij hoopt dat de regering oog voor kinderen zoals hij krijgt. ‘Ik ben blij hier in Nederland.’

De kinderen mogen nu veel, maar niet alles. Zo mocht Kamilla niet mee op schoolkamp en kan Ashley geen bijbaantje hebben. AT5 sprak de tieners en hun ouders over wat ze denken dat er zal gebeuren. 

Een eerdere versie van dit artikel verscheen ook op AT5.nl, op 22 november 2020.

Ik heb niet gekozen voor deze toekomst

– Kamilla (13)