TV NL EN

Zwoegen in de schaduw

De Balie Live Journalism presenteert: theater na vier maanden onderzoek. Neemt Amsterdam het leed van ongedocumenteerde werkers voor lief?

theater slotstuk
Theatermaker
jelle zijlstra
Jelle Zijlstra
Een theatrale avond voor alle Amsterdammers die zien hoe de stad verandert. De Balie Live Journalism daagt iedereen uit zijn ogen open te doen en te zien wat er allemaal in de stad gebeurt. Want waar de stad rijker wordt, zwoegen anderen in de schaduw. 

Amsterdam. De stad waar iedereen mee mag doen, zelfs zonder papieren. Waar grof geld verdiend wordt in de schaduw, zonder vergunningen, verblijfsdocumenten of contracten. De stad knijpt een oogje dicht, want ongedocumenteerden zijn ook gewoon Amsterdammers. Duizenden, wellicht tienduizenden schoonmakers, kappers, oppassers, afwassers en klussers werken zonder papieren, in legale sectoren.

Dat gaat goed, zolang we de risico’s voor lief nemen. Full-time zwoegen voor vijf euro per uur, duizenden euro’s loon niet uitbetaald krijgen of een woekerprijs betalen voor je illegale huurwoning. Het zou zomaar eens realiteit kunnen zijn voor de schoonmaker bij je thuis, de kok van het restaurantje bij jou om de hoek, degene die je manicure doet of je huis schildert.

In de stad is het feest, eten we voor een prikkie buiten de deur en besteden we het huishouden uit. We zijn namelijk al druk genoeg met bakfietsen, afhaalkoffie en communicatietrainingen. En toch knaagt er iets, het vermoeden van verborgen leed.

“Heeft mijn schoonmaker eigenlijk papieren? Zou ze sinds corona afhankelijk zijn van de voedselpakketten waarover ik lees in de krant? Ik ben loyaal, zou nooit zomaar een andere schoonmaker nemen. En we geven haar altijd iets extra’s met de kerst. Maar ik zou best meer willen doen hoor! Als ze daar op zit te wachten…”

Na de voorstelling praten we door met wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) via Zoom.

Wil je op kleine schaal iets betekenen voor de stad? Doneer een kaartje voor de slotvoorstelling (via de ticketopties) aan iemand die minder budget heeft.

Tekst & regie: Jelle Zijlstra
Acteurs: Sarah van der Vlerk, Lize van Olden

Concept & onderzoek: De Balie Live Journalism | Tim Wagemakers, Manon Stravens, Mandy Fit, Zara Toksöz, Luuk Ex, Amber Wiznitzer

Techniek: Victor Jas, Victor Dijkstra
Animatie: Michelle van der Plas

De Balie Live Journalism

Om tot deze documentaire voorstelling te komen hebben betrokken Amsterdammers gedurende iets meer dan vier maanden in gesprekken, participatieve bijeenkomsten, interviews, enquêtes en mails meegepraat en meegedacht over de werkomstandigheden van ongedocumenteerden in de stad. Al in een vroeg stadium gooiden we het onderzoek open. Waarom? Vanuit de simpele gedachte dat de bewoners van Amsterdam veel meer weten dan vier journalisten. En wie kan deze stadsontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf?

Sprekers:

Marion GraceDomestic worker / Nanny en schoonmaker
Rutger Groot WassinkWethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering (GroenLinks Amsterdam) | VIA ZOOM
AnnieOngedocumenteerde jongere“Verhalen tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.”

Lees meer over Live Journalism