Een theatrale avond voor alle Amsterdammers die zien hoe de stad verandert. De Balie Live Journalism daagt iedereen uit zijn ogen open te doen en te zien wat er allemaal in de stad gebeurt. Want waar de stad rijker wordt, zwoegen anderen in de schaduw.
Amsterdam. De stad waar iedereen mee mag doen, zelfs zonder papieren. Waar grof geld verdiend wordt in de schaduw, zonder vergunningen, verblijfsdocumenten of contracten. De stad knijpt een oogje dicht, want ongedocumenteerden zijn ook gewoon Amsterdammers. Duizenden, wellicht tienduizenden schoonmakers, kappers, oppassers, afwassers en klussers werken zonder papieren, in legale sectoren.
Dat gaat goed, zolang we de risico’s voor lief nemen. Full-time zwoegen voor vijf euro per uur, duizenden euro’s loon niet uitbetaald krijgen of een woekerprijs betalen voor je illegale huurwoning. Het zou zomaar eens realiteit kunnen zijn voor de schoonmaker bij je thuis, de kok van het restaurantje bij jou om de hoek, degene die je manicure doet of je huis schildert.
In de stad is het feest, eten we voor een prikkie buiten de deur en besteden we het huishouden uit. We zijn namelijk al druk genoeg met bakfietsen, afhaalkoffie en communicatietrainingen. En toch knaagt er iets, het vermoeden van verborgen leed.
“Heeft mijn schoonmaker eigenlijk papieren? Zou ze sinds corona afhankelijk zijn van de voedselpakketten waarover ik lees in de krant? Ik ben loyaal, zou nooit zomaar een andere schoonmaker nemen. En we geven haar altijd iets extra’s met de kerst. Maar ik zou best meer willen doen hoor! Als ze daar op zit te wachten…”
Na de voorstelling praten we door met wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) via Zoom.
Wil je op kleine schaal iets betekenen voor de stad? Doneer een kaartje voor de slotvoorstelling (via de ticketopties) aan iemand die minder budget heeft.
Tekst & regie: Jelle Zijlstra
Acteurs: Sarah van der Vlerk, Lize van Olden
Concept & onderzoek: De Balie Live Journalism | Tim Wagemakers, Manon Stravens, Mandy Fit, Zara Toksöz, Luuk Ex, Amber Wiznitzer
Techniek: Victor Jas, Victor Dijkstra
Animatie: Michelle van der Plas
De Balie Live Journalism
Om tot deze documentaire voorstelling te komen hebben betrokken Amsterdammers gedurende iets meer dan vier maanden in gesprekken, participatieve bijeenkomsten, interviews, enquêtes en mails meegepraat en meegedacht over de werkomstandigheden van ongedocumenteerden in de stad. Al in een vroeg stadium gooiden we het onderzoek open. Waarom? Vanuit de simpele gedachte dat de bewoners van Amsterdam veel meer weten dan vier journalisten. En wie kan deze stadsontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf?
Sprekers:
“Verhalen tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.”
Misschien vind je dit ook interessant
Hoe een bouwbedrijf elf ongedocumenteerden uitbuitte
Reportage – Amsterdam kent een schaduweconomie van tienduizenden ongedocumenteerde arbeidsmigranten. Lage uurprijzen, achterstallige betalingen en bedreigingen zijn niet uitzonderlijk. Door het illegale circuit zijn niet alleen ongedocumenteerden het slachtoffer, maar ook legale werknemers, omdat hierdoor oneerlijke concurentie ontstaat. Controle is er nauwelijks en bewijzen is vaak lastig. Maar na lang onderzoek van AT5 en de
“Het werk in de haven is soms zwaar, maar het is beter dan niets.”
Portret – Idrissa (25) verblijft sinds januari in Nederland. Hij werkt nu zonder papieren en zonder contract in de Amsterdamse haven, waar het altijd afwachten is hoeveel hij betaald krijgt. Hoe is het om zo’n onzeker bestaan te leiden? Nationaliteit: Senegal. Foto: Zsarà Grünfeld Ik werk nu zo’n vier maanden in de haven. Een Gambiaanse
“Ik ben nauwelijks uitbetaald door de wasserette waar ik maanden werkte.”
Portret – John* (32) is nu anderhalf jaar in Nederland zonder papieren. Hij heeft geen vaste verblijfplaats, soms slaapt hij in de nachtopvang, soms op straat. Volgens John maakte de wasserette waar hij werkte misbruik van zijn situatie, verdiende hij onder het minimumloon, en heeft hij nog 3000 euro aan achterstallig salaris tegoed. Het verzamelen van