TV NL EN

Live Journalism onderzoekt in drie steden

Verhalen uit de stad: onderzoek, theater én debat

Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie, stapt over de Amsterdamse stadsgrenzen heen! Na drie jaar met zes succesvolle onderzoeken, die onder meer twee Tegel-nominaties opleverden, gaan we samenwerkingen aan met onderzoekscollectieven in andere Nederlandse steden. Samen met De Stadsbron uit Amersfoort en Bureau Spotlight uit Ede gaat Live Journalism onderzoek doen naar mantelzorg. 

Veel problemen die in Amsterdam spelen, spelen ook op andere plekken. Door de onderzoeken breder op te zetten, hopen we de omvang van die problemen beter in kaart te brengen, en meer impact te maken. Oplossingen liggen vaak immers niet in gemeenten, maar bij het rijk.

Daarom werkt Live Journalism voortaan bij elk onderzoek samen met twee partners. De eerste samenwerkingspartners, met wie we het komende jaar optrekken, zijn journalistieke collectieven De Stadsbron uit Amersfoort en Bureau Spotlight uit Ede. De opzet van de onderzoeken blijft gelijk: we organiseren bijeenkomsten met betrokkenen, werken aan publicaties en ronden het onderzoek af met een slotvoorstelling. Dat doet De Balie in Amsterdam en de partners in hun eigen stad.

Mantelzorg
De komende maanden duiken we in de wereld van jonge mantelzorgers. Door corona, bezuinigingen en personeelstekorten in de zorg neemt de druk op mantelzorgers steeds meer toe. Één op de vier jongeren is mantelzorger. Heeft de stad deze jongeren wel in zicht? En worden ze genoeg ondersteund?

Live Journalism
De Balie Live Journalism is de onderzoeksredactie van De Balie. Samen met bewoners duikt Live Journalism in de verhalen van de stad. Want wie kan ontwikkelingen in Amterdam beter duiden dan de Amsterdammer zelf? Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere jeugdzorgseksuele intimidatie en ongedocumenteerden.

Op de hoogte blijven van de onderzoeken van Live Journalism? Houd de website in de gaten voor meer informatie, en schrijf je in voor de Live Journalism-nieuwsbrief. Wil je je verhaal delen of contact met de onderzoeksredactie? Stuur dan een mail naar livejournalism@debalie.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief