Livestream
Het internet bestaat ruim dertig jaar. Wanneer gaan we het fatsoenlijk beveiligen? En wie is daarvoor verantwoordelijk – de overheid, of juist de grote bedrijven?
Internetcriminaliteit raakt naast individuele burgers vooral ook bedrijven en overheden. Ransomware kan in principe iedere organisatie platleggen tot het doelwit met losgeld over de brug komt. Door ransomware lagen er begin dit jaar wekenlang geen zuivelproducten in de supermarkt. Wat als de volgende keer een grote bank of de rijksoverheid zelf aan de beurt is?
We beschermen onze havens, maar niet ons internet. Daar zetten we de deuren juist wagenwijd open voor cybercriminelen. De Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid waarschuwt dan ook dat cyberaanvallen ‘het zenuwstelsel van de maatschappij’ aantasten. In hoeverre is cybercriminaliteit een bedreiging voor onze samenleving en democratie? Hoe lossen we dat op? En wie is daarvoor verantwoordelijk? Over die vragen gaan we in gesprek met Sanne Maasakkers, Michiel Steltman, Bert Hubert en Lokke Moerel.
Over de sprekers:
Bert Hubert is de oprichter van PowerDNS, software waar een groot deel van het Internet in Europa op draait. Daarnaast werkte hij voor de AIVD. Tegenwoordig doet Bert DNA onderzoek en is hij lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Bert komt spreken over maatschappelijke en organisatorische aspecten van cyberveiligheid.
Lokke Moerel is hoogleraar ICT Recht aan de Universiteit Tilburg en specialist op het gebied van digitaliseringsstrategie en cybersecurity. Verder is Lokke lid van de Cyber Security Raad (CSR), de onafhankelijke adviesraad op het gebied van cyberveiligheid voor de overheid en het bedrijfsleven.
Michiel Steltman is Directeur van de stichting DINL, een coalitie van Nederlandse aanbieders van digitale infrastructuur. Als spreekbuis van de sector brengt hij relevante thema’s onder de aandacht van overheid, politiek en publiek. Steltman is een “digital native” met meer dan 30 jaar internationale ervaring in de IT en online industrie. Naast zijn werk voor DINL is hij actief bij ECP als initiatiefnemer of project lead van meerdere privaat-publieke initiatieven en coalities.
Sanne Maasakkers werkt als cyber security expert. Binnen haar werkt focust ze zich op het testen van bedrijven om kwetsbaarheden te identificeren, social engineering en advies op het gebied van dreiging. Daarnaast draagt ze actief bij aan een “more secure society” door awarenesstraining, gastcolleges en hackdemo’s te geven in zowel een professionele als educatieve omgeving.
De Balie & Adyen
De Balie en Adyen slaan de handen ineen om tot serieuze en structurele reflectie op de rol van technologie in onze samenleving te komen. We gaan de dialoog aan met specialisten, beleidsmakers, kunstenaars en ervaringsdeskundigen en onderzoeken het spanningsveld tussen wat kan en wat wenselijk is.
Vanaf maart 2021 vindt er iedere maand een programma plaats in de evenementenruimte van Adyen, op hun nieuwe kantoor aan het Rokin. De programma’s worden tevens live gestreamd via de online kanalen van De Balie.
Sprekers
Binnenkort in De Balie
Dit programma gaat online door. Heb je een ticket gekocht? Lees hier meer. In dit derde en laatste programma in ons drieluik ‘Oorlog in Afghanistan’ kijken we naar de rol die Nederland speelde in de ‘War on Terror’ die de westerse coalitie onder aanvoering van de Amerikanen voerde, en naar de rampzalig verlopen evacuatie van
Let op! Een gekocht ticket geeft toegang aan twee personen. In de voedingsmiddelenindustrie is al jaren een ware revolutie gaande, waarin wordt gezocht naar manieren om duurzamer en efficiënter eten te produceren voor een almaar groeiende wereldpopulatie. Hoe ziet die revolutie eruit? En wat voor invloed heeft die op ons dagelijks dieet? Een programma over
In zijn nieuwe boek Omarm de chaos schetst hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans een vergezicht dat zowel alarmistisch als hoopvol is. Er komen ongekende veranderingen aan. We kunnen die het hoofd bieden, maar niet zonder dat Nederland op de schop gaat. Welke industrie en wat voor politiek horen daarbij? Als Nederland echt wil overstappen op hernieuwbare