TV NL EN

Abortus en zelfbeschikking

Een gesprek voorbij vóór en tégen

Programmamaker
In samenwerking met

Het gesprek over abortusrecht leeft, zelfs in Nederland waar negen op de tien mensen voor abortus is en de wetgeving onlangs verruimd is. In de VS wordt de wetgeving juist ingeperkt en ook in Nederland krijgen vrouwen op hun weg naar de kliniek te maken met acties van anti-abortusactivisten. Mediacriticus en rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen ziet dat in Nederland het gesprek over abortus te vaak steken bij de oppervlakkige voor- en tegen discussie. Wat zijn de argumenten rondom abortus waar we het over moeten hebben? Wat is zelfbeschikking bijvoorbeeld precies, waarom is dat zo belangrijk en wat betekent ‘recht op leven’?

Via haar Instagramaccount @zeikschrift riep Van den Nieuwenhuizen mensen op hun argumenten voor en tegen, ervaringen, twijfels en gedachten over abortus te delen. Ze nam het abortusdebat onder de loep. Haar conclusie: het abortusgesprek moet uit de taboesfeer en we moeten voorbij het oppervlakkige voor- en tegen debat. Deze avond doen we een voorzet. Op welke manier schiet het gesprek over abortus momenteel tekort en voor welke argumenten en ervaringen moet er meer ruimte zijn?

Madeleijn van den Nieuwenhuizen selecteerde en bundelde de reacties in het boek Leven en laten leven (2022). Het boek opent ze met een uitgebreid essay.

Sprekers:

Madeleijn van den Nieuwenhuizen (1991) is rechtshistoricus en mediacriticus. Ze werkt als Fulbright promovendus aan de City University of New York, waar ze onderzoek doet naar politieke corruptie. Ze beheert sinds 2016 het Instagramaccount Zeikschrift (82K), waarop ze misstanden in de Nederlandse media aan de kaak stelt, zoals desinformatie en genderstereotypering. Ook werkt ze sinds kort als mediacolumnist voor NRC. In juni verschijnt haar boek over abortusrecht, wat reflecteert op de hoogstwaarschijnlijk aanstaande afschaffing van de legale abortus in de Verenigde Staten, en de status van het discours in Nederland. Madeleijn schrijft onder meer voor Vogue, Het Parool, De Volkskrant en is regelmatig te gast bij radio- en tv-programma’s. De Opzij riep haar uit tot een van de tien invloedrijkste mediavrouwen. Het Ministerie van OCW nomineerde haar voor de Joke Smit Aanmoedigingsprijs voor haar schrijven over feminisme en emancipatie.

Rebecca Gomperts is arts en oprichter van Women on Waves. Gomperts werkte als abortusarts in een abortuskliniek in Nederland, en bij Greenpeace als scheepsarts op de Rainbow Warrior II. In 2005 startte zij Women on Web, een online hulpdienst die vrouwen in landen waar geen veilige abortusmogelijkheden zijn, helpt om een medische abortus te krijgen. In september 2020 plaatste Time Gomperts op de lijst van 100 invloedrijkste mensen van 2020.

Alina Chakh is jurist en penningmeester van de nieuwe cliëntenorganisatie die opkomt voor de belangen van vrouwen rondom abortus en anticonceptie: Ava. Ava werkt aan een wereld waarin er betrouwbare informatie, openheid en begrip is voor vrouwen rondom het voorkomen en afbreken van zwangerschap, maar ook voor het reguleren van hun menstruatie. Ze werkt bij ABN-Amro als consultant. Bij de bank werkt ze ook aan vrijwilligersprojecten om kansenongelijkheid tegen te gaan.

Jelle Baars is Latijns-Amerikadeskundige, journalist en fotograaf. Hij was op het moment van de protesten voor abortusrechten in Argentinië, waar hij verslag van heeft gelegd tijdens zijn onderzoek naar sociale bewegingen. Deze avond deelt hij foto’s van de protesten en fragmenten uit het verslag. Hij is tevens programmamaker bij De Balie.

Kimberly Agyarko studeerde Theater aan het ROC en aan de Toneelacademie Maastricht. Op dit moment speelt ze bij Het Nationaal Theater aan de voorstelling A Country inside my head en bij Fraslab aan Sexual healing.

Renée de Graaff studeerde in 2019 af als actrice aan de Toneelacademie Maastricht. Op dit moment is ze te zien in de voorstelling ‘I Am Hope’ van TEN producties en binnenkort zal ze te zien zijn in de voorstelling ‘Snikheet’ van Parels voor de zwijnen.

Sprekers

Madeleijn van den NieuwenhuizenMediacriticus en rechtshistoricus, bekend van o.a. @Zeikschrift
Rebecca GompertsArts en oprichter Women on Waves
Jelle BaarsLatijns-Amerikadeskundige, journalist & fotograaf
Kimberley AgyarkoActrice
Renée de GraaffActrice
Alina ChakhPenningmeester Ava en jurist

Dit is ook interessant:

di 28 jun / 20:00
Kunst en Literatuur Democratie en rechtstaat

Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?

Historische en culturele instellingen zijn, aangewakkerd door activisten en grasss-roots organisaties, sinds kort bezig met het onderzoeken en verspreiden van het Nederlandse slavernijverleden en de koloniale geschiedenis. Historica en auteur van het boek Denken over de trans-Atlantische slavernij en racisme, Patricia D. Gomes signaleert echter een probleem. Weer worden de activisten en grass-roots organisaties die deze verandering

Meer Info Tickets
ma 11 jul / 20:00
Democratie en rechtstaat

Grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld: hoe ga je door na een trauma?

Nadat oud turntrainer Gerrit Beltman in 2020 toegaf in het verleden turnsters te hebben mishandeld en vernederd wakkerde de discussie over grensoverschrijdend gedrag binnen de turnwereld aan. Tientallen turnsters deden hun verhaal bij de ISR met juridische procedures als gevolg. Kortgeleden is turntrainer en voormalig coach van de KNGU, Vincent Wevers (na veel aanklachten) vrijgesproken.

Meer Info Tickets
zo 3 jul / 15:00

Het deeltjesfeest: 10 jaar Higgs

Tien jaar geleden vond deeltjeslab CERN eindelijk het Higgsdeeltje (ook wel bekend als ‘God-deeltje’) – het belangrijkste deeltje van het universum. Deze elementaire bouwsteen helpt verklaren waarom andere deeltjes massa krijgen. Zonder massa zou alles namelijk kriskras door elkaar heen schieten. Op aarde, maar ook in de ruimte.  Het Higgsdeeltje wordt ook wel de sleutel

Meer Info Tickets