TV NL EN

Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?

De stand van zaken, 3 jaar later

Programmamaker
In samenwerking met
moderator

Historische en culturele instellingen zijn, aangewakkerd door activisten en grasss-roots organisaties, sinds kort bezig met het onderzoeken en verspreiden van het Nederlandse slavernijverleden en de koloniale geschiedenis. Historica en auteur van het boek Denken over de trans-Atlantische slavernij en racisme, Patricia D. Gomes signaleert echter een probleem. Weer worden de activisten en grass-roots organisaties die deze verandering in de eerste plaats in gang hebben gezet niet betrokken bij het in kaart brengen van de geschiedenis die betrekking heeft tot hun verleden. Dat is institutioneel racisme en uitsluiting, zegt Gomes. Dinsdag 21 juni gaan activisten, vertegenwoordigers van grass-roots organisaties en verschillende instellingen onder leiding van Aldith Hunkar met elkaar in gesprek bij De Balie. 

Naast Patricia D. Gomes zijn ook radiohost en lid van Afro-Surinaams comité Boni, Ilse Adams, activist Marjolein Pagee en historicus en onderzoeker Matthias van Rossum te gast. Ze delen hun bevindingen en ervaringen. 

Welke stappen moeten er vanuit instituten genomen worden om ervoor te zorgen dat het herschrijven van deze pijnlijke geschiedenis op een inclusievere manier gebeurt? Een interessant vraagstuk voor hoofd publiekszaken, Teylermuseum Linda Mol. Vanuit haar werk weet ze hoe ingewikkeld sommige vraagstukken voor musea kunnen zijn. Vorig jaar worstelde Teylers Museum met het wel of niet vertonen van hun topstuk van de hand van een Amerikaanse vogelschilder in een tentoonstelling over vogeltekeningen. Die Audubon bleek een slavendrijver te zijn. Uiteindelijk vond het museum een manier om dit meerstemmig neer te zetten.

Ook de sinds kort in het leven geroepen Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie Rabin S. Baldewsingh buigt zich over dit onderwerp. Hij spoorde politiek en de belastingdienst aan om het institutionele racisme dat plaatsvond tijdens de toeslagenaffaire te erkennen.

Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?

Drie jaar geleden maakten we het programma Wie schrijft onze koloniale geschiedenis? naar een idee van historicus Patricia D. Gomes. Een panelgesprek met activisten, grass-roots organisaties, cultuur- en onderwijsinstellingen en subsidieverstrekkers. De hoofdvraag was: wie bepaalt en vertelt de verhalen over de Nederlandse slavernijgeschiedenis en ons koloniaal verleden? Gomes’ net verschenen boek is reden genoeg om opnieuw het gesprek aan te gaan.

22 juni 2019. Wie schrijft onze koloniale geschiedenis? Foto: Jan Boeve / De Balie

Sprekers

Patricia D. GomesHistorica, auteur Denken over de trans-Atlantische slavernij en racisme
Rabin S. Baldewsingh Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie
Matthias van RossumHistoricus, Onderzoeker The International Institute for Social History (IISG)
Linda MolHoofd publiekszaken Teylersmuseum
Indra BoedjarathPsycholoog/psychotherapeut gespecialiseerd in interculturele hulpverlening
Ilse AdamsRadiohost & lid van Afro-Surinaams comité Boni
Antia WiersmaDirecteur Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG)
Marjolein van PageeHistorica, oprichter van Histori Bersama