TV NL EN

Alles smelt – de thermostaat van het klimaat

Programmamaker
Jelle Baars
Moderator
Martijn van Calmthout
IJsschotsen ter grootte van een woonwijk die met veel geweld in zee storten ­­behoren tot de meest tastbare en tot de verbeelding sprekende visualisaties van onze opwarmende aarde. Maar niet alleen het poolijs smelt. Overal ter wereld krimpen gletsjers, smelt landijs en ontdooit permafrost. Wat zijn de gevolgen daarvan voor onze planeet? Over die vraag schreven glacioloog en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout het boek Alles Smelt.

Op deze avond vertelt Kuipers Munneke over zijn veldwerk, over het belang van ijs en geeft hij een weersvoorspelling voor de toekomst. Dat het verdwijnen van al dat ijs invloed heeft op de zeespiegel is algemeen bekend, maar ook het weer en de temperatuur op aarde worden voor een groot deel door ijs bepaald.

Tijdens een panelgesprek spreken Kuipers Munneke, Jorien Vonk (permafrost-onderzoeker aan de VU Amsterdam) en Marjolijn Haasnoot (zeespiegelonderzoeker bij Deltares en één van de hoofdauteurs voor het volgende IPCC rapport) onder leiding van Van Calmthout over de gevolgen van het almaar smeltende ijs, en over de vraag wat we kunnen doen om het smelten ­– met alle gevolgen van dien – te stoppen. Is er nog wel tijd om in te grijpen?

Over de sprekers

Peter Kuipers Munneke is weerman bij het NOS-journaal en NPO-radio 1 en is als glacioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet naar het smelten van de poolkappen.

Jorien Vonk is onderzoeker Arctische hydrologie en biogeochemie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze houdt zich voornamelijk bezig met de effecten van dooiende permafrost op het landschap en het klimaat.

Martijn van Calmthout is natuurkundige en schrijver, en als communicator verbonden aan Nikhef. Hij schrijft, praat en vraagt over de fysica en andere wetenschappen.

Marjolijn Haasnoot is klimaatwetenschapper gespecialiseerd in watermanagement, onzekerheidsmodellering en besluitvorming verbonden aan de Universiteit Utrecht en Deltares.

Toine Heijmans is schrijver en columnist voor de Volkskrant. Zijn nieuwe roman, Zuurstofschuld, speelt in de Alpen en de Himalaya, zijn debuut, Op Zee, speelt aan boord van een zeilboot; zijn romans worden wereldwijd vertaald. Als ooit bergbeklimmer, nu zeezeiler, maar nooit wetenschapper kent hij het ijs vooral van dichtbij.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Peter Kuipers MunnekeGlacioloog en weerman NOS. Auteur Alles SmeltFoto: © Stefan Heijendaal
Jorien VonkPermafrost-onderzoeker VU Amsterdam
Marjolijn HaasnootKlimaatwetenschapper Deltares Foto: © Marcel Molle
Martijn van CalmthoutSchrijver en co-auteur Alles SmeltFoto: © Ronald Blinderman
Toine HeijmansSchrijver en journalist De Volkskrant