TV NL EN

Arnon Grunberg Ontmoet Bart Nauta en Alicja Gescinska

Een gesprek over het Sonderkommando

Programmamaker
In Auschwitz kwamen fysiek sterke Joodse mannen gedwongen in het Sonderkommando terecht. ‘De keuze die de mannen hadden, was zelfmoord plegen of overleven en het afschuwelijkste werk uitvoeren’, schrijft Bart Nauta in een artikel over zijn onderzoek naar de Nederlanders in het Sonderkommando die werkten bij de gaskamers van Auschwitz-Birkenau. Tijdens deze avond ontmoet Arnon Grunberg onderzoeker Bart Nauta en filosofe Alicja Gescinska. Ze praten over het Sonderkommando en dader- en slachtofferschap.

Bart Nauta is historicus en onderzoeker bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Hij studeerde Holocaust en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD. Momenteel doet hij verkennend onderzoek naar de psychosociale nasleep van daderschap van massaal geweld. Tijdens zijn studie onderzocht hij een humanitaire interventie van Nederlandse militairen in Rwandese vluchtelingenkampen in 1994, dat aanleiding was voor de Andere Tijden-uitzending ‘Een Vergeten Missie’. Eerder publiceerde hij in NRC Handelsblad over Nederlanders in het Sonderkommando van Auschwitz-Birkenau.  

De filosofe en schrijver Alicja Gescinska studeerde summa cum laude af aan de Universiteit Gent met een verhandeling over positieve vrijheid, en deed daarna een jaar onderzoek aan de universiteit van Warschau. Ze schreef haar proefschrift over morele verantwoordelijkheid in het denken van de Duitse filosoof Max Scheler en de Poolse filosoof (en latere paus) Karol Wojtyla. Ook publiceerde zij diverse boeken, waaronder De verovering van de vrijheid, Een soort van liefde, Intussen komen mensen om. Over politieke betrokkenheid. en Kinderen van Apate. Over leugens en waarachtigheid.

Arnon Grunberg Ontmoet

‘Arnon Grunberg Ontmoet’ is een gesprekkenreeks in De Balie waarin Arnon Grunberg spreekt met prominente denkers, schrijvers, kunstenaars, en politici. Grunberg sprak onder anderen met Marlene Dumas, Zadie Smith, Tomas Sedlacek, Ulrich Seidl, Deborah Feldman en Damiaan Denys.

Sprekers

Bart Nauta Historicus en onderzoeker bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.
Alicja GescinskaFilosoof en schrijver
Arnon Grunberg Schrijver

Foto: Sander Voerman