TV NL EN

Arnon Grunberg Ontmoet… Hans van Manen

Programmamaker
Arnon Grunberg gaat met choreograaf Hans van Manen in gesprek over dans. Van Manen is een van de grootmeesters van het hedendaags ballet. Zijn oeuvre telt meer dan honderdvijftig balletten, die gekenmerkt worden door zijn eigenzinnige stijl. Grunberg, die zelf onlangs zijn dansdebuut maakte, interviewt hem over zijn indrukwekkende repertoire, het inzetten van het lichaam en de poëzie van de danskunst.

De balletten van Hans van Manen staan bekend om hun abstracte karakter, heldere structuren, verfijnde eenvoud, humor en risico. Dit jaar viert Van Manen zijn negentigste verjaardag met een tournee van drie choreografieën.

Grunberg danste onlangs in de voorstelling Microcosm en ging daarmee de confrontatie met zijn grootste schaamte, het dansen, aan. Het dansen – waarin hij thema’s als angst en schaamte verkent – werd voor hem een bevrijdende conversatie tussen hoofd en lichaam. Deze ervaring vormt het beginpunt van dit gesprek.

Arnon Grunberg Ontmoet…

‘Arnon Grunberg Ontmoet…’ is een gesprekkenreeks in De Balie waarin Arnon Grunberg spreekt met prominente denkers, schrijvers, kunstenaars, en politici. Grunberg sprak onder anderen met Marlene Dumas, Zadie Smith, Tomas Sedlacek, Ulrich Seidl, Deborah Feldman en Damiaan Denys.

Hans van Manen Festival

Het zojuist beëindigde Hans van Manen Festival was onderdeel van het Holland Festival. Drie Nederlandse en drie buitenlandse gezelschappen hebben in 13 voorstellingen 19 verschillende balletten van Hans uitgevoerd, naast de 3 van de tournee door Nederland door Het Nationale Ballet.

Sprekers

Hans van Manen door Erwin Olaf
Hans van ManenChoreograaf | (c) foto: Erwin Olaf
Arnon Grunberg
Arnon GrunbergSchrijver, | (c) foto: Sander Voerman
Hans van Manen Adagio hammerklavier
Photo by Alastair Muir/REX/Shutterstock
‘Adagio Hammerklavier’ Dance by Hans van Manen performed by English National Ballet at Sadler’s Wells Theatre, London, UK, 23 Mar 2017