Hoe kies je tussen ouderschap en een leven zonder kinderen? Schrijver en journalist Jantine Jongebloed neemt in Soms wil ik een kind de lezer mee in haar zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Aan de hand van fragmenten uit het boek praten we met o.a. Liesbeth Smit, Mensje van Keulen en Jantine Jongebloed over het beeld van de vrouw met en zonder kinderen, autonomie, twijfel en het schrijven zelf natuurlijk.
In het eerste deel van het programma praten we met Jantine Jongebloed en Liesbeth Smit, schrijver van Echte vrouwen krijgen een kind. De stille revolutie van de niet-moeder aan en verkennen we moederschap als norm. Daarna gaan we in gesprek met schrijver Mensje van Keulen en regisseur Floor Houwink ten Cate over schrijven, autonomie en moederschap.
Lees meer over de sprekers
Jantine Jongebloed (1987) werkt als freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant. Haar onderzoek en essay ‘Wie zette mijn naaktfoto’s online?’ in Volkskrant Magazine (2021) deed veel stof opwaaien en werd genomineerd voor De Loep. In november 2021 debuteerde ze met het gelijknamige boek, waarna ze werd bekroond met de Bep Slechte Prijs, de Seks & Media Prijs en de Gouden Freelancer Award. Soms wil ik een kind is haar literaire debuut.
Mensje van Keulen is schrijver. Ze was redacteur van Propria Cures en het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar debuut Bleekers zomer verscheen in 1972. Hierna volgende vele romans en verhalenbundels, waaronder Liefde heeft geen hersens (2012), Schoppenvrouw (2016) en Ik moet u echt iets zeggen (2020). Onlangs verscheen Moeder en pen. Dakboek 1979-1983. Haar werk werd bekroond met de Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhlerprijs en de Constantijn Huygensprijs.
Liesbeth Smit (1974) is schrijver, journalist en trainer. In 2019 verscheen haar tweede boek Echte vrouwen krijgen een kind – de stille revolutie van de niet-moeder, waarin ze beschrijft hoe het is om geen kinderen te hebben in een wereld waarin dat de maatschappelijke norm lijkt te zijn.
Floor Houwink ten Cate (1987) is regisseur en schrijver. Ze maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van muziektheater, opera en film. Met het collectief Nineties Productions won ze in 2017 de BNG Bank Theaterprijs voor de voorstelling Untitled, 2017. Onlangs maakte ze battlefield of dreams (2023), een experimentele fertiliteits- en abortuskliniek multidisciplinair werk met opera, documentaire, performance, lezing, debat en open mic.
Sprekers
Ook interessant voor jou?
In this programme, Maxim Osipov engages in conversation with Russian poet Dmirty Vedenyapin – who lived in exile – about 20th century Russian poetry in exile.
Bijna de helft van de Nederlandse mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap heeft ooit aan zelfmoord gedacht. Dat is ruim vijf keer zo vaak dan het nationaal gemiddelde.
Een avond over de invloed van technologie op de taal en beleving van zwangerschap naar aanleiding van de nieuwe geschiedenis van zwangerschap van Trudy Dehue