TV NL EN

De auteur leeft meer dan ooit (maar wordt met de dood bedreigd)

100 jaar PEN Nederland

moderator
Sarah Sluimer
programmamaker
in samenwerking met
In Nederland zijn Pim Lammers en Lale Gül recentelijk met de dood bedreigd omdat de inhoud van hun werk bepaalde groepen in de samenleving niet aanstond. Maar de woede richtte zich niet alleen op de tekst: deze bedreigingen zijn gericht op de persoon. Is het mogelijk een onderscheid te maken tussen een tekst en de schrijver van die tekst? En willen we dat onderscheid wel altijd maken, of maakt het uit wie iets geschreven heeft voor onze waardering van het werk?

In dit programma gaan we in gesprek over het schrijversklimaat in Nederland en over de druk die schrijvers ervaren van de samenleving. Woorden zijn breekbaar – PEN Nederland viert haar 100-jarig jubileum door aandacht te vragen voor bedreigde schrijvers.

PEN Nederland komt op voor bedreigde auteurs, vertalers en journalisten en bevordert de vrijheid van meningsuiting en literaire expressie. PEN spreekt zich uit voor een vrije pers en laat regelmatig een krachtige stem horen in de strijd tegen censuur in welke vorm dan ook. Dat is en blijft, ook in Nederland, nodig in een tijd waarin groepen mensen steeds meer polariseren.

Sprekers

Abdelkader BenaliSchrijver
Ted van LieshoutSchrijver (foto: Ben Kleyn)
Simone PeekJournalist en vertaler
Nelleke NoordervlietSchrijver
Vita PagieZingt onder begeleiding van Kristjan Martinsson gedichten van M. Vasalis
Amir ChitzanWinnaar PEN-GAU Essayprijs
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.