In Nederland zijn Pim Lammers en Lale Gül recentelijk met de dood bedreigd omdat de inhoud van hun werk bepaalde groepen in de samenleving niet aanstond. Maar de woede richtte zich niet alleen op de tekst: deze bedreigingen zijn gericht op de persoon. Is het mogelijk een onderscheid te maken tussen een tekst en de schrijver van die tekst? En willen we dat onderscheid wel altijd maken, of maakt het uit wie iets geschreven heeft voor onze waardering van het werk?
In dit programma gaan we in gesprek over het schrijversklimaat in Nederland en over de druk die schrijvers ervaren van de samenleving. Woorden zijn breekbaar – PEN Nederland viert haar 100-jarig jubileum door aandacht te vragen voor bedreigde schrijvers.
PEN Nederland komt op voor bedreigde auteurs, vertalers en journalisten en bevordert de vrijheid van meningsuiting en literaire expressie. PEN spreekt zich uit voor een vrije pers en laat regelmatig een krachtige stem horen in de strijd tegen censuur in welke vorm dan ook. Dat is en blijft, ook in Nederland, nodig in een tijd waarin groepen mensen steeds meer polariseren.
Sprekers
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.
Meer in De Balie
Mannen die zichzelf feminist noemen, maar het tegendeel zijn. Een gesprek over het begrip Schijnfeminisme van schrijfster Sam Mills met schrijvers Daan Borrel en Laurine Verweijen.
In de programmareeks Operatie Interview staat de kunst van het interviewen centraal. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium
On the eve of the National Remembrance Day, Susan Neiman, American moral philosopher, speaks with anthropologist Gloria Wekker about coping with black pages of history