Mannen die zichzelf feminist noemen, maar het tegendeel zijn. Volgens schrijver Sam Mills is deze groep aanzienlijk toegenomen na #metoo. In haar boek Schijnfeminisme schrijft ze over mannen die wèl feministische artikelen delen op hun instagram maar ondertussen hun vrouwelijke leidinggevende ondermijnen. Mannen die meelopen met de Women’s March, maar grensoverschrijdend gedrag vertonen in hun intieme relaties. Tijdens deze avond praten we over de rol van mannen in het feminisme en nemen we Mills’ begrip Schijnfeminisme onder de loep.
Wat verwachten we van mannen die zich feminist noemen? Zijn goede intenties genoeg? Laten vrouwen ruimte voor mannen binnen het feminisme? En is dat überhaupt de bedoeling? We praten erover met onder andere schrijvers Daan Borrel en Laurine Verweijen.
Over de sprekers
Daan Borrel schrijft boeken, essays en toneel. Haar boeken Soms is liefde dit (2018), Jaar van het nieuwe verhaal (2020) en Krabben (2020) – dat ze samen met Milou Deelen schreef – zijn een zoektocht naar meer vrijheid voor vrouwen. Momenteel maakt ze ook Met z’n allen achter de kinderwagen; een geëmancipeerde podcast over ouderschap.
Laurine Verweijen schrijft gedichten en werkt als campagnestrateeg. In haar bundel Gasthuis, onderzoekt zij thema’s als het vrouwelijk lichaam, verbondenheid, menstruatie, abortus en de keuze als vrouw om wel of geen kind op de wereld te willen zetten. Zonder dat haar werk activistisch is ingestoken, behoort het duidelijk tot het feministisch discours. Overige gedichten van haar verschenen in De Gids, nY, Revisor, Tijdschrift Terras en 70 jaar Eye Filmmuseum.
Naeeda Aurangzeb is journalist, presentatrice en schrijver. In haar werk houdt ze zich voornamelijk bezig met onderwerpen als seksisme, feminisme, racisme en religie. Daarover schreef Aurangzeb onder andere de boeken 365 dagen Nederlander en Hé lekker ding 365 dagen vrouw, waarop ze tevens haar theatervoorstelling 365 dagen ik heeft gebaseerd.
Dr. Mark van Ostaijen is bestuurssocioloog en universitair docent op onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde in meerdere vakbladen en kranten, zoals de Groene Amsterdammer en de Volkskrant, waarin hij vooral over emancipatie en gelijkheid op de arbeidsmarkt schrijft. In 2020 verscheen zijn boek Wij Zijn Ons, een kleine sociologie van grote denkers.
Sprekers
Meer in De Balie
Femina: feminist history lessons with Janina Ramirez
Cultural critic Janina Ramirez takes us on feminist historical trip through medieval history.
Gesprek Voor de Dam: Susan Neiman x Gloria Wekker
Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking spreekt Susan Neiman, Amerikaans moraalfilosoof, met antropoloog Gloria Wekker over het verwerken van zwarte bladzijden uit de geschied
Beeldbepalers: Rinus Van de Velde
We verdiepen ons tijdens een nieuwe aflevering van Beeldbepalers in het verbeeldingsrijke en absurdistische universum van de Vlaamse beeldend kunstenaar Rinus van de Velde.