TV NL EN

Schijnfeminisme

Vijf jaar na #metoo

programmamaker

Mannen die zichzelf feminist noemen, maar het tegendeel zijn. Volgens schrijver Sam Mills is deze groep aanzienlijk toegenomen na #metoo. In haar boek Schijnfeminisme schrijft ze over mannen die wèl feministische artikelen delen op hun instagram maar ondertussen hun vrouwelijke leidinggevende ondermijnen. Mannen die meelopen met de Women’s March, maar grensoverschrijdend gedrag vertonen in hun intieme relaties. Tijdens deze avond praten we over de rol van mannen in het feminisme en nemen we Mills’ begrip Schijnfeminisme onder de loep. 

Wat verwachten we van mannen die zich feminist noemen? Zijn goede intenties genoeg? Laten vrouwen ruimte voor mannen binnen het feminisme? En is dat überhaupt de bedoeling? We praten erover met onder andere schrijvers Daan Borrel en Laurine Verweijen.

Over de sprekers

Daan Borrel schrijft boeken, essays en toneel. Haar boeken Soms is liefde dit (2018), Jaar van het nieuwe verhaal (2020) en Krabben (2020) – dat ze samen met Milou Deelen schreef – zijn een zoektocht naar meer vrijheid voor vrouwen. Momenteel maakt ze ook Met z’n allen achter de kinderwagen; een geëmancipeerde podcast over ouderschap.

Laurine Verweijen schrijft gedichten en werkt als campagnestrateeg. In haar bundel Gasthuis, onderzoekt zij thema’s als het vrouwelijk lichaam, verbondenheid, menstruatie, abortus en de keuze als vrouw om wel of geen kind op de wereld te willen zetten. Zonder dat haar werk activistisch is ingestoken, behoort het duidelijk tot het feministisch discours. Overige gedichten van haar verschenen in De Gids, nY, Revisor, Tijdschrift Terras en 70 jaar Eye Filmmuseum.

Naeeda Aurangzeb is journalist, presentatrice en schrijver. In haar werk houdt ze zich voornamelijk bezig met onderwerpen als seksisme, feminisme, racisme en religie. Daarover schreef Aurangzeb onder andere de boeken 365 dagen Nederlander en Hé lekker ding 365 dagen vrouw, waarop ze tevens haar theatervoorstelling 365 dagen ik heeft gebaseerd.

Mark van Ostaijen is bestuurssocioloog en universitair docent op onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde in meerdere vakbladen en kranten, zoals de Groene Amsterdammer en de Volkskrant, waarin hij vooral over emancipatie en gelijkheid op de arbeidsmarkt schrijft. In 2020 verscheen zijn boek Wij Zijn Ons, een kleine sociologie van grote denkers.

Desanne van Brederode is schrijver, filosoof en essayist. Van Brederode studeerde filosofie en debuteerde met de roman Ave Verum Corpus. Ze heeft daarnaast nog een aantal andere publicaties op haar naam staan zoals een poëziebundel, de essaybundel De ziel onder de arm en meerdere romans. Voor De Groene Amsterdammer schreef ze afgelopen jaar het essay Meedogenloos mededogen, over #metoo en schijnfeminisme achter het masker van de ‘anti-macho’.

Sprekers

Daan BorrelSchrijver
Naeeda Aurangzeb (1974)
Naeeda AurangzebJournalist, presentatrice, schrijver
Mark van OstaijenBestuurssocioloog
Desanne van BrederodeSchrijver, filosoof en essayist
Elke donderdag versturen we een nieuwsbrief. Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, maar je ontvangt niets? Dan zit deze waarschijnlijk in je spam.