TV NL EN

De Gaza Monologen

Programmamaker
Op 29 november lezen acteurs over de hele wereld de Gaza monologen. Getuigenissen geschreven door jongeren van het ASHTAR theater in Ramallah, na de oorlog in de Gazastrook in 2010. De teksten – actueler dan ooit – vertellen over de verschrikkingen en het geweld, maar ook over de hoop en veerkracht van het Palestijnse volk.

Jongeren van verschillende Nederlandse theatergezelschappen lezen de vertaling van deze monologen voor in o.a. De Balie. Deze dag sluiten ook ITA, Theater Bellevue, Podium Mozaïek en andere theaters aan. Met deze readings wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de gruwelijke oorlog in Gaza. Na afloop nodigt De Balie bezoekers uit om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van de monologen.

29 november is sinds 1978 door de VN uitgeroepen tot de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. De Gaza monologen en de wereldwijde reading zijn een initiatief en oproep van het ASHTAR theater op de Westbank. Sinds oktober 2010 hebben meer dan 2000 jongeren uit 40 landen de monologen voorgedragen in 18 verschillende talen.