TV NL EN

Wie over vrede spreekt, heeft moed

Programmamaker
Programmamaker & moderator
in samenwerking met
Op 7 oktober 2023 pleegde Hamas een terreuraanslag op Israël, waarbij honderden burgers werden gedood en ontvoerd. Het Israëlische leger voerde als antwoord hierop bombardementen uit in Gaza, die op grote schaal burgers doodden. Een grondoffensief volgde, wat leidde tot een humanitaire crisis. We praten tijdens deze avond met schrijvers van de bundel Wie over vrede spreekt, heeft moed over deze oorlog.

Ook in Nederland zorgt deze oorlog voor emoties en verdeeldheid. In Wie over vrede spreekt, heeft moed zijn achttien essays en beschouwingen van Nederlandse, vooral maar niet uitsluitend Joodse, schrijvers gebundeld. Met bijdragen van onder anderen Jessica Durlacher, Marcel Möring en Gideon Querido van Frank. Ze schrijven over de oorlog in Israël en Gaza en over het toenemende antisemitisme in Nederland sinds 7 oktober. Wat de schrijvers bindt is ‘de innerlijke noodzaak zich op papier te verhouden tot deze afschuwelijke oorlog’. Het boek is ‘een hartenkreet, een schreeuw om begrip voor de complexe werkelijkheid waar Israëli’s en Palestijnen voor staan.’

Tijdens het programma – op de eerste avond van Chanoeka – praten we met de schrijvers over hun essays, over hoe we op dit afschuwelijke punt zijn aanbeland en we proberen ondanks alle verschrikkingen te praten over een vreedzame toekomst. Aan het begin van de avond wordt vanwege Chanoeka een kaars aangestoken.

De opbrengsten van de bundel en de avond in De Balie komen ten goede aan de Hagar Association, een vredesproject.

Sprekers

Esther PorcelijnDichter en filosoof
Marcel MöringSchrijver
Chaja PolakSchrijver en beeldend kunstenaar
Gideon Querido van FrankSchrijver, journalist
Jessica DurlacherSchrijver
Hans FelsFilmmaker, cameraman, schrijver
Elma DrayerSchrijver en columnist
Shura LipovskyJiddische zangers en vredeswerker
Credits: Michel Borzykowski

Deze avond zal er beveiliging aanwezig zijn. Als u een ticket koopt, ontvangt u nadere informatie en instructies via de mail.