TV NL EN

De glastuinbouw: onterecht onbemind?

De Koplopers: oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk

Programmamaker

Nederland staat bekend om haar glastuinbouw, maar het land is niet onverdeeld enthousiast over de sector. Op het gebied van arbeidsomstandigheden, biodiversiteit en energie zal de sector een flinke slag moeten maken om ook in de toekomst bestaansrecht te hebben. Kassen kúnnen troef zijn in grote maatschappelijke uitdagingen, maar dan moet de sector ver over de schutting durven kijken. Wie trekt de kar?

Het versnellen van duurzame teelt is hard nodig. Het goede nieuws: er zijn al volop manieren om biodiversiteit binnen en buiten en de kas te verhogen, het gebruik van chemicaliën terug te dringen en aan te sluiten bij energie- en ruimtevragen vanuit de stad. Wat hebben glastuinbouwers nodig om de stap naar een duurzame toekomst te zetten? En hoe ziet die toekomst eruit?

Over De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?

De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA. SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.

Sprekers

Teun van de KeukenModerator
Frank van der HelmLector Levende Teelsystemen InHolland
Peter van HultenVan der Avoird Trayplant
Jago van BergenVan Bergen Kolpa Architecten
Eveline StilmaInnoPlant
Agrotopia, Roeselaere,  Van Bergen Kolpa Architecten

Ook in De Balie

wo 2 okt / 20:00
Democratie en rechtstaat

Industrieterrein Noordzee?

De transitie van de Noordzee

Hoe ziet de transitie van de Noordzee eruit? Wat is de weg naar gebalanceerd samenleven van industrie, natuur en voedselwinning?

Meer Info Tickets
ma 9 sep / 20:00
Democratie en rechtstaat

Renske Leijten: hoe verder ná het toeslagenschandaal?

Hoe moet Nederland zich in de spiegel kijken na het toeslagenschandaal?

Met het toeslagenschandaal stortte de Belastingdienst talloze gezinnen in de ellende. De affaire is inmiddels een icoon van Nederlands overheidsfalen geworden, maar hebben we onze les wel geleerd? Wat er misging is geen toeval, maar het gevolg van jarenlange verwaarlozing van de democratische rechtsstaat. Hoe werken we aan het nodige herstel? In gesprek met Renske Leijten en Ellen Pasman.

Meer Info Tickets
vr 28 jun / 17:30
Kunst en Literatuur Democratie en rechtstaat

Frank Westerman

Plein Publiek – een serie diepte-interviews

Programmamaker Kees Foekema bevraagt Westerman over de veranderende landschappen en ecosystemen op zijn reis ons leren over maakbaarheid.

Meer Info Tickets