TV NL EN

De Koplopers: Toekomst van textiel

Programmamaker
Ondanks de vintage kleding hype en nieuwe, duurzame textielsoorten zoals schimmeldraden en fruitleer, is de kledingindustrie nog steeds een van de vervuilendste industrieën ter wereld. Nederland heeft de ambitie om per 2050 een volledige circulaire textielindustrie voor elkaar te krijgen. Hoe kunnen we de productie van kleding grondig verduurzamen, van grondstof tot de kassa en zelfs daarna? En welke textielbedrijven breien al een punt aan fast-fashion?

Moderne kleding wordt ontworpen om stuk te gaan. En dat terwijl de productie van één trui al duizenden liters water verbruikt, chemicaliën uitstoot en door het wassen microplastics in onze rivieren en oceanen lekt. Zijn ecoscores op labels, hoge boetes voor vervuilende kledingmerken en verplichte recycling de oplossing? Of moeten onze toekomstige outfits gemaakt worden van algen en schimmels, gekleurd door bacteriën?

Over De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van de koplopers leren?

De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA. SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.

Sprekers

Kim PoldnerLector Circular Business, Haagse Hogeschool
Kiki HagenVoormalig Tweede Kamerlid D66
Ronald van der KempModeontwerper
Terry Hommelberg-HoogstederCSR manager Livera
Reina OvingeOprichter The Knitwit Stable