‘Vandaag besteld, morgen in huis’. We zien onze on-demand samenleving graag als geruisloos en pijnloos. En dat vieren we vanaf de bank. Maar waar komen de gemakken vandaan? Uit Nederland distributieland. Grote distributiedozen, waarmee we onze markt en de rest van Europa van pakketjes voorzien, kleuren ons landschap grijs. Omwonenden vinden ze grauw en karakterloos – een afbreuk aan de natuur en daarmee het uitzicht. Kunnen de dozen ook anders ingericht worden?
De lat voor nieuwe distributiedozen kan en moet hoger volgens onderzoekers Cees-Jan Pen en Merten Nefs. De plannen voor een groene, leefbare en aantrekkelijke metropool liggen klaar, maar het rijk moet dan wel vernieuwende – en harde – eisen stellen. Dat geldt voor alle 64 megaloodsen, data- en XXL-distributiecentra die nog op de planning staan.
De impact van verdozing op de schaarse ruimte in Nederland is groot. En dat te midden van een woon- en biodiversiteitscrisis en andere grote uitdagingen in de ruimtelijke ordening. Hoe moet het wél?
De Koplopers
Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?
De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA, die bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.
Sprekers
Meer?
Kunnen we tot een bestendig voedselsysteem komen dat goed is voor boeren, consumenten én het klimaat? En voeren we de dialoog over de uitdagingen die voor ons liggen wel op de goede manier? Onze huidige voedselconsumptie en -productiepatronen lopen tegen de planetaire klippen op. We moeten richting een voedselsysteem dat werkelijk goed is voor mens
Dit programma gaat online door. Heb je een ticket gekocht? Lees hier meer. Dijken staan van twee kanten onder druk: aan de ene kant klotst het water door zeespiegelstijging en hoge rivierstanden steeds nadrukkelijker tegen de kades, aan de andere kant eisen woningnood en economische groei meer ruimte op – ruimte die er eigenlijk niet