TV NL EN

De loonkloof kan dicht

Met o.a. Sophie van Gool, Bas van Weegberg, Agnes Jongerius en Gwenda Nielen

Download het actieplan!
In samenwerking met
In samenwerking met
Programmamaker
Moderator
De loonkloof kan dicht. Het is 2022 en nog steeds worden mannen en vrouwen ongelijk beloond: gemiddeld verdient een vrouw €300.000 minder dan een man in haar werkende leven, voor hetzelfde aantal uren. Daar moeten én kunnen we meer aan doen.

Wat is het stappenplan voor werknemers en werkgevers? Wat zijn de blokkades die zich privé en professioneel opwerpen? Na deze avond moeten werknemers en werkgevers weglopen met een cheatsheet: wat zijn de stappen die je kan ondernemen?

Econoom Sophie van Gool, auteur van het boek Waarom vrouwen minder verdienen (2021) doet een voorzet. Op deze avond brengen we sprekers samen om het beste plan van aanpak mogelijk op tafel te leggen. We spreken over de rol van de overheid, wat werkgevers en werknemers kunnen doen. Wat heeft het dichten van de loonkloof zolang tegengehouden, en hoe kunnen we nú in actie komen?

Sprekers

Sophie van Gool (1991) is econoom met als missie om de loonkloof te dichten. Met haar bedrijf Salaristijger zet ze zich in voor gelijke beloning op de arbeidsmarkt. Ze is columnist voor Het Financieele Dagblad en medepresentator van de podcast I’m Speaking. Haar boek Waarom vrouwen minder verdienen – en wat we eraan kunnen doen verscheen in september 2021. ‘Sophie van Gool onderzoekt de oorzaken van de hardnekkige (financiële) ongelijkheid tussen man en vrouw, de gevolgen hiervan en hoe we dit kunnen veranderen (…) een urgent en fris pleidooi voor feminisme waarin geen enkele makkelijke mening of drogreden standhoudt.’ ●●●●● – NRC

Bas van Weegberg (1996) is lid van het dagelijks bestuur van vakbond FNV. Eerder was hij voorzitter van FNV Young & United. Hij werkt aan een sterke publieke sector, groene economie met goede banen en inclusieve arbeidsmarkt.

Agnes Jongerius is Europarlementariër namens de PvdA. Ze zet zich vanuit die hoedanigheid in voor onder meer het dichten van de loonkloof.

Gwenda Nielen is als socioloog, gedragsonderzoeker, voormalig luitenant-kolonel en directeur van TILT al meer dan 20 jaar werkzaam op de thema’s hybride conflict, online & offline beïnvloeding, desinformatie en strategische communicatie. Ze kan daarbij putten uit ervaring in onder andere Irak, Afghanistan, Georgië, de Sahel Regio en Syrië en haar betrokkenheid bij online manipulatie rondom verkiezingen, COVID-19 en de oorlog in Ukraine. Van boots on the ground tot defensiebeleid over gedragsonderzoek en van online monitoring van desinformatie tot seriously fun games tegen fake news en radicalisatie. Als werkgever zet ze zich in tegen de loonkloof.

Coco van Beveren is religiewetenschapper, geestelijk verzorger (in opleiding) en medepresentator van de podcast I’m Speaking. Ze deelt haar ervaring met onderhandelen over loon.

Rosanne Bakker is HR-specialist en een Amsterdammer die zich inzet voor mensen. In de eerste tien jaar van haar loopbaan deed ze dat in het bedrijfsleven in verschillende HR rollen bij Danone Nutricia Research en Kentucky Fried Chicken (KFC). Hier zette ze zich in voor een inclusieve werkomgeving, bijvoorbeeld in de campagne United by the Bucket (2020). 

Jamila el Mourabet is founder van Inclusionair en adviseur en trainer op het gebied van diversiteit en inclusie vraagstukken. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring met deze thema’s vanuit werving en selectie, coaching, consultancy, talentontwikkeling en leiderschap. Ze helpt corporates met de visievorming, strategie ontwikkeling en implementatie van diversiteit & Inclusie beleid. Jamila staat bekend om haar hands-on mentaliteit en maakt altijd de vertaalslag naar DOEN.

Sprekers

Sophie van GoolEconoom en auteur
Bas van WeegbergDagelijks bestuur FNV (Foto: Christiaan Krouwels)
Agnes JongeriusEuroparlementariër namens de PvdA
Gwenda NielenDirecteur TILT (Foto: Jan Dijkstra)
Coco van BeverenReligiewetenschapper en geestelijk verzorger
Rosanne BakkerHR-specialist
Jamila el MourabetAdviseur diversiteit en inclusie
https://www.atlascontact.nl/2021/10/25/waarom-vrouwen-minder-verdienen-een-urgent-en-fris-pleidooi