TV NL EN

Doe Eens Helemaal Niks!

Over het nut van verveling

Een programma van
De Balie Academie
Mede mogelijk gemaakt door
Stichting Toekenningen
Vermoedelijk zwem je deze zomer niet in de Middellandse zee, maar in een zee van vrije tijd. Gelukkig duurde het niet lang voordat het internet ons genoeg te doen gaf: een home-workout, DIY klussen, nieuwe exotische recepten om eindelijk een keer te proberen en dat ene klassieke boek dat je gelezen moet hebben. Want waarom zouden we ons willen vervelen?

Samen met evolutiebioloog Tijs Goldschmidt en journalist en stress-deskundige Wilma de Rek onderzoeken we hoe we omgaan met onze vrije tijd en wat het nut van ons af en toe flink vervelen eigenlijk is. Vanuit een evolutionair perspectief kijken we naar onze omgang met vrije tijd en onderzoeken de relatie met de stijgende hoeveelheid burn-outs. Misschien is verveling die de crisis ons oplegt voor sommige wel een vermomde zegen.

Sprekers

Wilma de Rek is stressdeskundige, auteur en journalist en chef Boeken bij de Volkskrant. In 2017 bracht ze samen met Witte Hoogendijk het boek Van big bang tot burn-out uit, waarin ze pleiten voor een radicaal andere denkwijze over stress en gerelateerde aandoeningen. Kort daarna verscheen het boek Leef als een beest, waarin ze laten zien waarom burn-out, depressie en andere ‘modernetijdziektes’ veroorzaakt worden door het gapende gat tussen wat we ons lichaam aandoen en waar dat lichaam voor is gemaakt.

Tijs Goldschmidt is evolutiebioloog en schrijver. Hij is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde in literaire tijdschriften, NRC Handelsblad en in boekvorm. Zo verscheen van hem boek Darwins hofvijver (1994) waarmee hij naam maakte in de biologie en waarin hij op een toegankelijke manier verslag doet van zijn wetenschappelijke bevindingen.

Justin Samgar kreeg op 29-jarige leeftijd een burn-out, waarna hij besloot volledig voor woordenkunst te gaan. Hij werd pioneer in de spoken word, een storyteller die ook gebruik maakt van comedy, muziek en andere podiumkunst om de wereld beter te begrijpen en er verbinding mee te maken. 

Matthijs Groos en Fides Lapidaire organiseren momenteel een publieke expositie over onze relatie met nutteloosheid. Ze vragen mensen om in een vensterbank te zitten en even helemaal niks te doen, waarna ze hun ervaringen delen. Meer informatie kan je op hun Instagram vinden. 

Sprekers

Wilma de RekJournalist
Tijs GoldschmidtEvolutiebioloog
Justin SamgarSpoken word artiest
Matthijs GroosKunstenaar