TV NL EN

Een avond vol horror met Koolhoven

Waarom horror ons zo aantrekt

Programmamakers
De Balie Academie

Kwijlende wezens, geesten en afgehakte ledematen vullen bioscoopzalen. We kijken enge films, vertellen spookverhalen en verkleden ons als monsters al vanaf onze kindertijd. Hoe heeft de horrorfilm zich door de jaren heen ontwikkeld? En wat kunnen we van dit genre leren over onszelf? Regisseur Martin Koolhoven gaat samen met nieuwe makers en experts in gesprek over horror.

Horror is nu populairder dan ooit en heeft een steeds sterkere stem in de sociale en politieke arena. Films als Get Out en Under The Shadow gebruiken onze collectieve angsten om thema’s van onrechtvaardigheid en ongelijkheid op een toegankelijke manier aan te kaarten. Kan horror verbinden? Na de schrik volgt immers vaak gelach. En waarom zoeken we eigenlijk massaal naar angst en walging, twee emoties die bijna iedereen negatief vindt?

Terwijl de horrorfilm wereldwijd uitgroeit tot een miljardenindustrie, blijft het genre in Nederland relatief onderbelicht. Jonge Nederlandse makers en horror-fanaten willen daar verandering in brengen. Tijdens deze avond gaat Koolhoven met hen in gesprek. Ook kijken we diverse filmfragmenten, variërend van klassieke tot moderne horrorfilms.

Over De Balie Academie

De Balie Academie biedt aspirerende programmamakers de unieke kans om een actueel en creatief programma te ontwikkelen. Tijdens De Balie Academie nemen stagiairs deel aan verschillende workshops, zoals dramaturgie, tekstschrijven en interviewtechnieken. Ze maken kennis met alle facetten van De Balie en leren stapsgewijs hoe ze een programma kunnen opzetten, van inspiratie opdoen uit het publieke debat tot het uitnodigen van sprekers. Als klapper op de vuurpijl presenteren de stagiairs hun eigen programma in de grote zaal van De Balie.

Dit programma wordt gemaakt door de huidige lichting van De Balie Academie: Shane Bergvik en Melody Boorsma.

Sprekers

Martin KoolhovenFilmregisseur en scenarioschrijver
David-Jan BronsgeestFilmregisseur
Monique van Kessel Oprichter Make Way Film
Rolf te BooijOprichter RFX Propmaking