TV NL EN

Spiritualiteit van nu: staat het in de sterren?

Waarom zijn we massaal op zoek naar spirituele antwoorden?

Programmamakers
De Balie Academie
Moderator

Manifestatie, maankalenders of een verzameling stenen op je nachtkastje. Waar ze voorheen nog toebehoorden aan de culten en de alto’s, kijken we nu niet meer gek op van deze praktijken. En dat valt op in een maatschappij die steeds minder religieus is. Deze avond staat in het teken van onze massale hang naar spiritualiteit. Waarom zoeken we de hogere sferen op? En wat brengt het ons?

Boeken over hekserij doen het goed. Op sociale media zijn horoscopen niet meer weg te denken. Spiritualiteit is populair. In dit programma hebben we het over die alsmaar groeiende interesse. En minstens zo belangrijk: is de honger naar spirituele antwoorden alleen maar onschuldig of kent deze ook een keerzijde?

Het is onverantwoord dat we mensen laten opgroeien zonder spirituele dimensie

Jim van Os

Manifesteren is een antwoord op een van de grote tegenstrijdigheden van onze tijd.

Eva Hofman
Over Susan Smit

Susan Smit (1974) is een schrijver en columnist die bekend staat om haar speelse, kritische en persoonlijke benadering van moderne spiritualiteit in het dagelijks leven. Ze heeft onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de eeuwenoude religie van de heks en is zelf ingewijd als heks. Smit heeft inmiddels vele boeken op haar naam staan, waaronder de bestsellers De wijsheid van de heks en De heks van Limbricht, waarmee ze in 2022 de NS Publieksprijs won.

Over De Balie Academie

De Balie Academie biedt aspirerende programmamakers de unieke kans om een actueel en creatief programma te ontwikkelen. Tijdens De Balie Academie nemen stagiairs deel aan verschillende workshops, zoals dramaturgie, tekstschrijven en interviewtechnieken. Ze maken kennis met alle facetten van De Balie en leren stapsgewijs hoe ze een programma kunnen opzetten, van inspiratie opdoen uit het publieke debat tot het uitnodigen van sprekers. Als klapper op de vuurpijl presenteren de stagiairs hun eigen programma in de grote zaal van De Balie.

Dit programma wordt gemaakt door de huidige lichting van De Balie Academie: Amber Groen, Amina Bangura en Julie Wortmann.

Sprekers

Susan SmitSchrijver en moderne heks
Foto: Yvette Kulkens
Jim van OsPsychiater
Eva Hofman Journalist bij De Groene Amsterdammer
Mike VerlaanHandpan artiest
Foto: Cathy Floris