TV NL EN

Ei, foetus, baby

Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap

Programmamaker en moderator

Niemand kan door een zwangere buik heen kijken. Maar de mensheid is altijd al nieuwsgierig geweest naar wat zich daarbinnen voltrekt – vooral vanuit de wens erin in te grijpen. Trudy Dehue schreef Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap. Tijdens deze middag gaan we in gesprek over oude en nieuwe technologie die zowel mooi als schrikbarend kan zijn. Hoe veranderde samen met de technologie ook de taal en de beleving van zwangerschap?

Trudy Dehue schetst vijf eeuwen geschiedenis van onze kennis over zwangerschap en abortus en stelt in haar boek fundamentele vragen over de betekenis hiervan voor zwangeren. Tijdens deze middag neemt ze ons eerst mee door de geschiedenis, waarna we in gesprek gaan over de huidige ontwikkelingen en tijd.

Lees een recensie van Ei, foetus, baby in het NRC.

Lees het essay van Trudy Dehue in De Groene Amsterdammer.

Over de sprekers

Trudy Dehue is hoogleraar wetenschapsonderzoek en schrijft daarnaast geregeld voor onder andere het NRC en De Groene Amsterdammer. Ze schreef eerder over de vraag: wat telt als een psychische stoornis?  En hoe komt het dat we haast al het menselijk falen en verdriet als de stoornis depressie, adhd of autisme zijn gaan zien? Nu stelt ze vergelijkbare vragen over zwangerschap: ‘wat telt als zwanger’, een ‘ongeboren kindje’, een ‘kloppend hartje’, en een ‘abortus’. En wat zijn de gevolgen van zo’n framing?

Marian Mourits is al meer dan dertig jaar werkzaam als gynaecoloog en sinds 2008 hoogleraar gynaecologische oncologie in het UMCG. Haar allereerste stappen als medicus waren als abortusarts in het Mildredhuis Arnhem, waar ze tevens onderzoek heeft gedaan naar de potentiële consequenties van de verplichte vijf dagen bedenktijd. Naast haar werk als clinicus en medisch opleider heeft zij ook verschillende internationale publicaties op haar naam staan. In haar onderzoek ligt de focus voornamelijk op erfelijke gynaecologische kanker, en de preventie hiervan. Mourits heeft hierin nadrukkelijk aandacht voor de kwaliteit van leven van vrouwen, en hun seksualiteit.

Yuki Kho is een kunst- en cultuurjournalist voor onder andere de VPRO en Vrij Nederland. Zij houdt zich in haar werk onder andere bezig met hoe we naar vrouwen, en vrouwelijke kunstenaars kijken. Samen met Heske ten Cate maakt ze de podcast Naakt op een kleedje, waarin vrouwelijke makers centraal staan. Elke week wordt een vrouwelijke gast geïnterviewd over het werk van een vrouwelijke kunstenaar. Ook schrijfster Trudy Dehue is te horen in de podcast, over het werk van Tracey Emin en Louise Bourgois waarin het zwangere vrouwenlichaam verbeeld wordt.

Gunilla Kleiverda is ruim 35 jaar gynaecoloog en zet zich haar hele medische carrière in om de autonomie van vrouwen bij reproductieve keuzen te verbeteren. In dit kader strijdt zij al meer dan 20 jaar met Women on Waves voor meer zeggenschap van vrouwen over abortus. Gunilla is initiatiefnemer en eerste auteur van Een leidraad over ‘zorgvragen buiten de verloskundige richtlijnen’. In haar betoog bespreekt zij waarom het zo moeilijk is daadwerkelijk baas in eigen buik te zijn.

Heske ten Cate is directeur van kunstruimte Nest in Den Haag waar hedendaagse kunsttentoonstellingen, lezingen, publicaties en kunsteducatie wordt ontwikkeld, getoond en gedeeld. In haar werk koppelt ze maatschappelijke vraagstukken aan hedendaagse kunst en kruipt zo dieper onder de huid van de hedendaagse tijd. Daarnaast werkt ze als freelance curator, auteur en adviseur voor o.a de Gemeente Utrecht, het Koninklijke Prijs en Sexyland in Amsterdam. Momenteel werkt ze samen met curator Laurie Cluitmans aan een grote overzichtstentoonstelling en publicatie over (wens)ouders, zelfbeschikking en conceptie voor het Centraal Museum in 2025. Met Yuki Kho ontwikkelde ze de kunstpodcast Naakt op een Kleedje.

Ilse Josepha Lazaroms is schrijver, wetenschapper, en uitgever bij Amsterdam University Press. Ze studeerde genderstudies aan de Universiteit Utrecht en Joodse studies aan het Europees Universitair Instituut in Florence en de Universiteit van Harvard. Ze gelooft in de kracht van het persoonlijke verhaal en schrijft onder meer over sociale (on)rechtvaardigheid, feminisme en moederschap. Bij uitgeverij Cossee publiceerde ze de roman Duet (2021). Haar essays en literaire kritieken verschijnen in De Groene Amsterdammer, de Nederlandse Boekengids en De Correspondent.

Sprekers

Trudy DehueHoogleraar wetenschapsonderzoekFoto: Inge Hoogland
Marian MouritsHoogleraar gynaecologische oncologie
Yuki KhoJournalist
Gunilla KleiverdaGynaecoloog en voorzitter bestuur Women on Waves
Heske ten CateArtistiek directeur
Ilse Josepha LazaromsSchrijver, wetenschapper