TV NL EN

Elk boek is een gevaar: Een avond over Andreas Burnier

programmamaker
In samenwerking met

Catharina Irma Dessaur, Ronnie van Dijk, Atara, Reinier of Andreas Burnier. Ze had net zoveel namen als levens die ze leidde. Met een ongekende honger naar kennis werkte de Joodse Burnier als hoogleraar criminologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en publiceerde ze als romancier, essayist en dichter. Ze schreef openhartig over homoseksualiteit en verdwaald zijn in een vrouwenlichaam, ontketende meermaals verhitte debatten over euthanasie en abortus en sprak zich autonoom en moedig uit over feminisme, discriminatie, genetische manipulatie en de relatie tussen spiritualiteit en wetenschap. Tegelijkertijd werd Burnier geteisterd door angsten die hun oorsprong vonden in de oorlogsjaren: tussen 1942 en 1945 zat ze op zestien verschillende adressen ondergedoken.

Tijdens deze avond komen de veelzijdige elementen van deze erudiete schrijver tot leven: haar oorlogsgeschiedenis en verhouding tot het Jodendom, haar academische werk als criminoloog en hang naar spiritualiteit, haar strijd voor vrouwen- en homorechten, haar visie op abortus en euthanasie en natuurlijk de liefde.  

In twee uur vliegen we langs alle facetten waarbij de sprekers allen een ander onderdeel van haar leven belichten. Ook is er muziek van Shura Lipovsky en Frank Affolter, en draagt Anne Bosveld gedichten van Burnier voor.

Elk boek is een gevaar

In Elk boek is een gevaar verzamelde Ronit Palache autobiografische teksten van Burniers hand. Palache over het boek: ‘Met de inleidingen en selecties van het werk van Ischa Meijer, Renate Rubinstein en straks ook Andreas Burnier, hoop ik een alternatieve ‘grote drie’ te hebben kunnen presenteren aan de lezers die hen al kenden én aan een níeuwe generatie. Het oeuvre van deze drie historische, literaire én naoorlogse (qua oeuvre, niet geboortejaar) grootheden, hoort op veel manieren bij elkaar. Ik hoop dat overtuigend aan te kunnen tonen met ‘Elk boek is een gevaar’. ‘

Over de sprekers

Ronit Palache –  Journalist, auteur, interviewer en werkt aan een proefschrift over geloofsverlaters in Nederland. Samensteller van Elk boek is een gevaar.

Yoeri Albrecht – Directeur van De Balie.  Maakte deel uit van de Plato-club, de kring rond Andreas Burnier, samen met Oek de Jong, René van Hezewijk, Peter Nelissen, Joost Vroege, Jaap Verraes en Chris Rutenfrans.

Irene Zwiep –  Hoogleraar Hebreeuwse en Joodse Studies.

Xandra Schutte – Hoofdredacteur De Groene Amsterdammer.

Chris Rutenfrans –  Voormalig universitair docent criminologie in Nijmegen. Werkte lang als redacteur bij Trouw en de Volkskrant. In 1986 schreef hij samen met Andreas Burnier het boek Mag de dokter doden, een pleidooi tegen euthanasie. Ook maakte hij deel uit van de Plato-club, de kring rond Andreas Burnier.

Splinter Chabot – Schrijver en presentator

Sprekers

Ronit PalacheSchrijver en journalist
Yoeri Albrecht
Yoeri AlbrechtArtistiek directeur De Balie
Irene ZwiepHoogleraar Hebreeuwse en Joodse studies
Xandra SchutteHoofdredacteur De Groene Amsterdammer
Chris RutenfransCriminoloog en redacteur
Tamarah BenimaJournalist, columnist, vertaler en liberaal rabbijn
Joost Dessaur
Daniel van Mourik
Splinter ChabotSchrijver en presentator