TV NL EN

De echte prijs van ons eten

Waarom we het over waarde moet hebben in plaats van over winst

Programmamaker
moderator
Yoeri Albrecht
Ons huidige voedselsysteem zorgt voor grote schade, zowel maatschappelijk als ecologisch. Vroeg of laat komen deze kosten op ons bord terecht. Daarom pleiten veel economen voor ‘true pricing’ om de schade in de prijs van producten te verwerken. De prijs voor voedsel moet eerlijker, echter, maar liefst niet duurder: de basisnoden zijn voor veel Nederlanders niet te betalen. Wat is dan de juiste prijs? En wie draait er op voor de verborgen kosten?

‘Het veranderen van het Europese dieet is één van de grote uitdagingen waar we voor staan bij het terugdringen van klimaatverandering. We moeten grotendeels af van dierlijke eiwitconsumptie binnen twee tot drie decennia,’ aldus Diederik Samsom, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de Green Deal van Euro-commissaris Frans Timmermans.

Het lijkt er echter steeds meer op dat deze fundamentele gedragsverandering niet simpelweg kan worden overgelaten aan de markt en dat regulering noodzakelijk zal zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat de vervuiler betaalt? Moeten de ecologische gevolgen van vlees worden doorberekend in de consumentenprijs? Is onze overheid in staat tot éénduidig beleid met true pricing als uitgangspunt? Wat zijn de gevolgen ervan voor de agrarische sector en hoe reageert de consument als een biefstuk plots onbetaalbaar blijkt?

Stikstof, CO2, watervervuiling, dierenziektes, pesticides, antibiotica; als je dat allemaal correct beprijst of reguleert, hoef je niet met je vingertje te zwaaien over een stukje vlees eten. Dan zal de bio-industrie vanzelf niet meer rendabel zijn.

Econoom Bas Jacobs onlangs in NRC

In dit programma bespreken we deze rigoureuze, maar misschien wel noodzakelijke koers met onder meer economen Barbara Baarsma en Hans Stegeman, die zich allebei dagelijks bezighouden met ideeën en maatregelen om tot een duurzamere economie te komen. 


Gedeelde grond

De Balie maakt in samenwerking met Rabobank verschillende programmareeksen over de Nederlandse landbouwtransitie. Onder de noemer Gedeelde grond maken we programma’s en organiseren we kringgesprekken met betrokkenen uit de landbouwsector, boeren, wetenschappers, bedrijven, specialisten en politici. Zo stimuleren we de uitwisseling van ideeën en perspectieven. Daarmee wil De Balie bijdragen aan een inclusief en constructief gesprek over de toekomst van ons land en onze bodem. Meer over Gedeelde grond, onze samenwerking en alle programma’s vind je hier: Gedeelde grond.

Sprekers

Barbara BaarsmaCEO Rabo Carbon Bank, auteur van Groene groei
Hans StegemanEconoom en hoofdstrateeg bij Triodos Investment Management
Michel ScholteMedeoprichter en eigenaar van True Price en Impact Institute
Joost van SchieBoer bij Boerderij De Eenzaamheid, econoom