TV NL EN

Elisabeth Badinter en de mythe van moederschap

Programmamaker
programmamaker / moderator
Sophie Rutenfrans
Sophie Rutenfrans
In samenwerking met
De Franse filosofe Elisabeth Badinter schreef in 1980 het boek De Mythe van Moederinstinct. Geschiedenis van een gevoel. Is moederliefde een instinct dat voortkomt uit een ‘vrouwelijke natuur’ of is het grotendeels een kwestie van sociaal gedrag, dat varieert al naargelang het individu, de tijd en de gebruiken? We praten tijdens dit programma over het werk van Badinter en moederschap met hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte, hoogleraar Sociale Wetenschappen Christien Brinkgreve en programmamaker Ianthe Mosselman. Literatuurcritica Dieuwertje Mertens verzorgt een intermezzo.

Badinter observeert de evolutie van het moederlijk gedrag gedurende vier eeuwen en concludeerde: hét moederinstinct bestaat niet, en is vooral erg onvoorspelbaar. Het boek bracht behoorlijk veel discussie met zich mee.

Hoe gangbaar zijn de ideeën van Badinter nu? In hoeverre is er ruime voor verschillende visies op het moederschap? Houdt het idee dat moederschap haar ‘natuurlijke rol’ is de vrouw nog altijd gevangen?

Over Elisabeth Badinter

Elisabeth Badinter (1944-) is een Franse filosofe en feministe, die zich actief mengt in het debat rondom vrouwenrechten in Frankrijk. De Mythe van Moederinstinct was haar debuut waarna vele publicaties volgden. Ze spreekt zich nog steeds uit over positie van vrouwen en het belang van eigenheid behouden binnen de moederrol.

Over Paradigma

In de Paradigmareeks selecteren De Groene Amsterdammer en Uitgeverij Athenaeum invloedrijke non-fictie uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn vaak vergeten of onverkrijgbaar. Daarom geven ze deze boeken opnieuw uit en voorzien ze van een voorwoord van een hedendaagse denker. Eerdere avonden gingen over boeken van Rachel Carson, Edward Saïd, Friedrich Hayek, Michael Young en Elias Canetti.

Over de sprekers

Christien Brinkgreve is emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen en Vrouwenstudies. Ze schrijft over gedrag, gevoel en moraal, en bekijkt deze in de context van de tijd, van de heersende machtsverhoudingen en manieren van denken en spreken, en onderzoekt welke vaak verborgen eisen aan mensen worden gesteld. Ze is auteur van talrijke essays en boeken, waaronder De ogen van de ander. De sociale bronnen van zelfkennis (2009), Het raadsel van goed en kwaad (2018) en De ruimte van Herman Hertzberger (2021). Over moederschap schreef ze samen met Egbert te Velde Wie wil er nog moeder worden? (2006).

Sprekers

Xandra SchutteHoofdredacteur De Groene Amsterdammer
Ianthe Mosselman
Ianthe MosselmanKernredacteur De Balie
Dieuwertje MertensLiteratuurcritica
Christien BrinkgreveHoogleraar Sociale Wetenschappen en schrijverFoto: Inez Agnese

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.