TV NL EN

Food for Thought: De asperge

Waarom is er (nog) een Nederlands aspergeseizoen?

gratis Livestream
Programmamaker en moderator
Merlijn Geurts
We kijken er elk jaar naar uit: de komst van het witte goud, de Nederlandse asperge. Slechts twee maanden per jaar – van half april tot 24 juni – mogen we ervan genieten. Asperges buiten het seizoen is immers vloeken in de kerk. Maar waarom eigenlijk? Tijdens deze aflevering van Food for Thought onderzoeken we deze oer-Hollandse voedseltraditie in een tijd waarin bijna ieder seizoensproduct het hele jaar in de supermarkt ligt. Dat doen we met experts én met de kijker thuis.

De koningin onder de groenten verschijnt maar voor een korte tijd in de schappen, terwijl de eerste asperges al begin januari uit de kas komen. In de aanloop naar de zomer genieten we, zolang de portemonnee het toelaat, zo veel mogelijk van deze bleke stengels. Maar waarom vieren we eigenlijk wel het aspergeseizoen en niet het witlofseizoen, of die van iedere andere Nederlandse groente?  Ook bespreken we de voor- en nadelen van eten volgens het seizoen: In hoeverre kan een seizoensgebonden dieet bijdragen aan een duurzamer Nederland?

Sprekers

Joris LohmanMedeoprichter van Food Hub
Eelke WestraW.U.R. Expert in kwaliteit & Handling van verse producten
Laura de GraveCulinair journalist & kookboekenauteur
Jolanda DuineveldGewassen manager bij Bejo Zaden

Meer Food for Thought

wo 16 jun / 19:00
Politiek & Democratie Idee & Verbeelding

Grensoverschrijdend eten

Stapje voor stapje dekoloniseert Nederland. Hoe zit het met ons eten? In dit programma gaan we in op de migratiestromen achter drie authentieke Surinaamse gerechten. Maar hoe authentiek kan eten daadwerkelijk zijn? En wat is er mis met roti met rijst en sperziebonen? Bestel het driegangenmenu en eet, luister en discussieer zelf mee vanuit huis.

Meer Info Tickets
Podcast

Voedsel filosoof Michiel Korthals over waarom we vervreemd zijn geraakt van ons eten en hoe we weer goed kunnen gaan eten

Programmamaker Merlijn Geurts is samen met De Balie chef Marc Raven op een missie om lekker, gezond, verantwoord en betaalbaar eten te serveren in ons restaurant. Maar hoe meer je weet, hoe ingewikkelder het vaak wordt. Hoe kun je nu wél verantwoorde voedselkeuzes maken? Daarom spreekt ze met voedselfilosoof en hoogleraar Michiel Korthals. Zijn grootste kritiek is dat wij

Luister