TV NL EN

Geef je over

N.a.v. het boek ‘Geef je over’ van Sarah Sluimer

Programmamaker en moderator
Het creëren van leven, het vormen van een gezin, het samenleven op zo’n intieme manier, en de veranderingen die optreden zodra je een gezin sticht en kinderen krijgt. In haar boek Geef je Over: Een Modern Leven maakt schrijver Sarah Sluimer van het beschrijven van gezinsleven een literair kunstwerk, waarmee ze de waarde van het gezin en ouderschap verhoogt. Deze avond belichten en bespreken we het gezin in al zijn facetten.
Over de sprekers

Sarah Sluimer werkte als programmamaker bij De Balie. Ze debuteerde in 2018 met de roman Keizer, hierna volgde de roman De Stilte. Ze publiceert essays en columns in NRC Handelsblad, Vrij Nederland, de Volkskrant, Vogue en LINDA. Met haar vriend Willem Bosch schreef ze de columnbundel Ontaarde ouders. Ze speelde in De Indië Monologen en schreef voor Mugmetdegoudentand een theaterstuk over de Joodse Raad. Geef je over is een bundeling van haar werk over ouderschap.

Bo Tarenskeen is toneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam. Sinds 2021 werkt hij aan een elfdelige theaterserie over de logicus en taalfilosoof Ludwig Wittgenstein. In 2022 ging zijn familiedrama Het Indisch interieur in première in ITA. Voor Jacob Derwig schreef hij de monoloog Waar wij voor strijden, die op 4 mei 2023 eenmalig werd opgevoerd in Carré, in het kader van Theater Na de Dam. Vanaf februari 2024 is hij te zien in de Videoland serie PATTY.

Jolanda van den Berg is actrice, theatermaker en schrijver. Ze speelde in meerdere theaterproducties, zoals onlangs in Lieve vrienden, familie, genodigden, en is ook te zien in verschillende Nederlandse televisieseries en films, waaronder Dertigers, CAST en Black Out. Naast acteren ontwikkelt ze nieuwe toneelstukken. Ze bedacht het concept van de voorstelling De Dans Ontsprongen, in 2019 opgevoerd door Theater Na de Dam in Carré en was de bedenker en een van de schrijvers van Duif in Artis, een locatievoorstelling die in het kader van Theater Na de Dam in mei 2023 werd opgevoerd in de Amsterdamse dierentuin.

Jan Postma is schrijver en redacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2017 verscheen zijn eerste essaybundel Vroege Werken, gevolgd door Is dit alles? in 2021. In zijn laatste boek schrijft Postma onder andere over het prille ouderschap, voor dit boek kreeg hij de Jan Hanlo Essayprijs uitgereikt.

Romana Vrede is acteur en theatermaker. Ze speelde bij vooraanstaande gezelschappen zoals het Onafhankelijk Toneel en Het Nationale Theater en viel op in televisieseries als Nieuwe Buren en Moordvrouw. Haar talent werd in 2017 bekroond met de Theo d’Or en haar regiedebuut The Story of Travis in 2023 werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Haar debuutroman De Nobele autist kwam uit in 2020, waarin ze zich richt tot haar zoon. In de voetnoten reageert haar zoon fictief op wat zijn moeder naar hem schrijft.

Lotte Houwink ten Cate is historicus gespecialiseerd in de sociale en politieke geschiedenis van West-Europa. Ze is gepromoveerd op de tweede feministische golf en seksuele ethiek aan Columbia University in New York, en is Past & Present Fellow aan het Institute of Historical Research in Londen. Haar boek over het spanningsveld tussen feminisme en heteroseksualiteit van de jaren zeventig tot vandaag zal verschijnen bij De Bezige Bij.

Sprekers

Romana VredeActeur en theatermaker
Jan PostmaSchrijver en redacteur De Groene
Bo TarenskeenToneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam | Beeld: Keke Keukelaar
Jolanda van den BergActeur, theatermaker en schrijver | Beeld: Anna Perger
Lotte Houwink ten Cate
Lotte Houwink ten CateHistoricus

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering