TV NL EN

Geef je over

N.a.v. het boek ‘Geef je over’ van Sarah Sluimer

Programmamaker en moderator
Het creëren van leven, het vormen van een gezin, het samenleven op zo’n intieme manier, en de veranderingen die optreden zodra je een gezin sticht en kinderen krijgt. In haar boek Geef je Over: Een Modern Leven maakt schrijver Sarah Sluimer van het beschrijven van gezinsleven een literair kunstwerk, waarmee ze de waarde van het gezin en ouderschap verhoogt. Deze avond belichten en bespreken we het gezin in al zijn facetten.
Over de sprekers

Sarah Sluimer werkte als programmamaker bij De Balie. Ze debuteerde in 2018 met de roman Keizer, hierna volgde de roman De Stilte. Ze publiceert essays en columns in NRC Handelsblad, Vrij Nederland, de Volkskrant, Vogue en LINDA. Met haar vriend Willem Bosch schreef ze de columnbundel Ontaarde ouders. Ze speelde in De Indië Monologen en schreef voor Mugmetdegoudentand een theaterstuk over de Joodse Raad. Ook schreef ze het stuk En ze maakte een kind voor Orkater. Geef je over is een bundeling van haar werk over ouderschap.

Bo Tarenskeen is toneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam. Sinds 2021 werkt hij aan een elfdelige theaterserie over de logicus en taalfilosoof Ludwig Wittgenstein. In 2022 ging zijn familiedrama Het Indisch interieur in première in ITA. Voor Jacob Derwig schreef hij de monoloog Waar wij voor strijden, die op 4 mei 2023 eenmalig werd opgevoerd in Carré, in het kader van Theater Na de Dam. Vanaf februari 2024 is hij te zien in de Videoland serie PATTY.

Jolanda van den Berg is actrice, theatermaker en schrijver. Ze speelde in meerdere theaterproducties, zoals onlangs in Lieve vrienden, familie, genodigden, en is ook te zien in verschillende Nederlandse televisieseries en films, waaronder Dertigers, CAST en Black Out. Naast acteren ontwikkelt ze nieuwe toneelstukken. Ze bedacht het concept van de voorstelling De Dans Ontsprongen, in 2019 opgevoerd door Theater Na de Dam in Carré en was de bedenker en een van de schrijvers van Duif in Artis, een locatievoorstelling die in het kader van Theater Na de Dam in mei 2023 werd opgevoerd in de Amsterdamse dierentuin.

Jan Postma is schrijver en redacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2017 verscheen zijn eerste essaybundel Vroege Werken, gevolgd door Is dit alles? in 2021. In zijn laatste boek schrijft Postma onder andere over het prille ouderschap, voor dit boek kreeg hij de Jan Hanlo Essayprijs uitgereikt.

Romana Vrede verhuisde met haar familie van Suriname naar Nederland toen ze vier jaar oud was. Ze studeerde in 1999 af als actrice. Daarna speelde ze jaren bij het Onafhankelijk Toneel, Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Sinds 2017 maakte ze deel uit van Het Nationale Theater. Met Eric de Vroedt werkte ze onder andere aan The Nation, waar ze werd genomineerd voor een Colombina in 2018 en aan Race waarvoor ze in 2017 een Theo d’Or kreeg. Vrede speelde in verschillende tv-series en films. Ze speelde in 2020 een hoofdrol in de speelfilm I Don’t Wanna Dance, waarvoor zij een Gouden Kalf nominatie ontving van de Dutch Academy For Film. In 2016 maakte ze de voorstelling ‘Who’s Afraid of Charlie Stevens?’ over haar verstandelijk beperkte en autistische zoon. Ze bracht in 2020 haar boek ‘De Nobele Autist’ uit, wat gaat over haar relatie met haar zoon. In 2020 begon ze aan het project Tijd Zal Ons Leren, waarbij ze bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd verteld. In 2023 regisseerde ze de voorstelling The Story of Travis, die door het Nederlands Theater Festival werd geselecteerd en genomineerd in verschillende categorieën. 

Lotte Houwink ten Cate is historicus gespecialiseerd in de sociale en politieke geschiedenis van West-Europa. Ze is gepromoveerd op de tweede feministische golf en seksuele ethiek aan Columbia University in New York, en is Past & Present Fellow aan het Institute of Historical Research in Londen. Haar boek over het spanningsveld tussen feminisme en heteroseksualiteit van de jaren zeventig tot vandaag zal verschijnen bij De Bezige Bij.

Anne-Fay Kops studeerde af aan de dansacademie en ontwikkelde haar stem door als onderdeel van ZO! Gospel Choir samen te werken met artiesten als Oleta Adams en Kamasi Washington. Zang en dans bracht ze samen als frontvrouw van muziekgroep Cookachoo. Ze maakte de theatershow Reaspora (i.s.m. Dox) die werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. In het theater speelde ze in de theaterproducties ‘Lijf’ (155), Role Model (Nicole Beutler) en ‘Hot Peaches’ (Dox / Toneelmakerij). Voor diezelfde ‘Hot Peaches’ en voor ‘En ze maakte een kind’ (Orkater) produceerde en schreef ze zelf de muziek.

Sprekers

Romana VredeActeur en theatermaker
Jan PostmaSchrijver en redacteur De Groene
Bo TarenskeenToneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam | Beeld: Keke Keukelaar
Jolanda van den BergActeur, theatermaker en schrijver | Beeld: Anna Perger
Lotte Houwink ten Cate
Lotte Houwink ten CateHistoricus
Anne-Fay KopsZangeres en theatermaker

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering