TV NL EN

Geen land voor cultuur

Met Joost de Vries, Adriaan van Dis, Jessica Durlacher en Bas Heijne

Programmamaker en moderator
Hoe beïnvloedt politiek cultuur en omgekeerd? Dit is een van de vragen die Joost de Vries stelt in zijn nieuwe boek, De gelukkigste man van Nederland. Waar in onze buurlanden politici zich nog wel eens willen afficheren met ‘hoge’ kunst en cultuur, lijkt het alsof veel politici liever gefotografeerd worden bij de Toppers dan met een roman in de hand, liever bij The Passion dan de Matthäus-Passion. Wat zegt dit over Nederland?

Tijdens deze avond gaan we in gesprek over de relatie tussen cultuur en politiek. Enerzijds praten we over de rol die kunst en cultuur spelen in de politiek en de samenleving, anderzijds vragen we hedendaagse schrijvers hoe zij de politieke realiteit en hete maatschappelijke hangijzers uit de samenleving in hun romans verwerken.

Over de sprekers

Joost de Vries is schrijver en adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Zijn debuutroman Clausewitz (2010) riep veel reacties op en werd met de verkoop van meer dan 100.000 exemplaren een groot succes. Werk van Joost de Vries werd onder meer genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs, bekroond met de Gouden Boekenuil en in meer dan tien talen vertaald. Zijn nieuwste bundel De gelukkigste man van Nederland verscheen op 29 januari bij uitgeverij Prometheus.

Adriaan van Dis debuteerde met zijn roman Nathan Sid (1983), bekroond met het Gouden Ezelsoor. Het indrukwekkende oeuvre van Van Dis, waar hij in 2015 de Constantijn Huygens-prijs voor ontving, bestaat onder meer uit romans, novelles, verhalen, essays, poëzie en toneel. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en zijn met vele nominaties en prijzen bekroond. Begin Februari verscheen zijn nieuwste roman KliFi – Woede in de republiek Nederland, bij uitgeverij Atlas Contact. KliFi is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.

Bas Heijne is schrijver, essayist en columnist voor NRC Handelsblad. Hij publiceerde twee romans en schreef vele gelauwerde essays zoals Moeten wij van elkaar houden? (2011) en Mens/Onmens (2020). In 2017 ontving hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. In zijn nieuwste boek, Leugen & Waarheid  – In gesprek over de grote kwesties van onze tijd (2021), gaat Bas voor NRC Handelsblad op zoek naar het verhaal achter het dagelijkse rumoer en de krantenkoppen. De gesprekken die hij hiervoor voerde vormen een diepgravend portret van onze verwarrende tijd.

Jessica Durlacher is schrijfster, critica en columniste. Van haar hand verschenen onder andere De held (2010), verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs, De dochter (2000), genomineerd voor de NS publieksprijs en Het geweten (1998), bekroond met de Debutantenprijs en het Gouden Ezelsoor. Haar nieuwste boek, De Stem, verscheen op 20 januari. De Stem speelt zich af tegen de achtergrond van de grote gebeurtenissen die dit millennium inluidden. Het is een roman over familie, loyaliteit en het grote offer dat engagement van mensen vraagt.  

Sprekers

Joost de VriesSchrijver
Fotograaf: Ilja Keizer
Bas HeijneSchrijver en Publicist
Fotograaf: Tim Coppens
Jessica DurlacherSchrijver

Fotograaf: Billie Glaser
Adriaan van DisSchrijver
Fotograaf: Carel Schutte