TV NL EN

Het Parool Columnfestival

In samenwerking met
In samenwerking met
Presentator & programmamaker
Presentator
Yahmani Blackman

Dit jaar mag De Balie jonge opiniemakers ontvangen tijdens Het Parool Columnfestival. Georganiseerd door Het Parool in samenwerking met Nowhere – productiehuis in Amsterdam-Oost dat faciliteiten voor jonge makers en talenten van morgen biedt. Meer dan duizend middelbare scholieren doen mee aan het festival en dat is fantastisch, want ‘Jongeren zijn de status quo én de toekomst,’ zegt Jessica Kuitenbrouwer, chef opinie (Het Parool).

Tijdens masterclasses, gegeven door gastdocenten, maken de jongeren een begin aan een eigen column en werken deze onder begeleiding van hun docent verder uit. Tijdens het festival mag een selectie leerlingen hun column voor het oog van een volle zaal met leeftijdsgenoten voordragen. Gastcolumnisten van Het Parool, hosts en dj’s verzorgen de randprogrammering van dit literair feest.

Een gek vak

Rondvaartboten, dranktoeristen, de Dam en het Anne Frank Huis zijn net zo kenmerkend voor Amsterdam als Simon Carmiggelt. Die schreef 40 jaar lang dagelijks onder het Pseudoniem Kronkel een stadse ontdekking in Het Parool. Toen waren zijn cursiefjes bepalend voor de identiteit van de krant. Het is belangrijk om de stem van jongeren in Amsterdam te blijven horen. Hun blik op het leven en de stad maken het verschil voor jong en oud.

Dagelijks stukjes schrijven is een gek vak. Soms vragen de mensen: `Wanneer houd je er eens mee op?` Ik denk zelf ook wel eens: `Ik hou ermee op.` Maar dan hou ik er niet mee op. Je moet er pas mee ophouden, geloof ik, als je nooit meer denkt: `Ik hou ermee op`. Maar dan hou je er niet meer mee op.

Simon Carmiggelt

Waar doen ze het voor?

Leerlingen maken kans om gepubliceerd te worden in een speciale uitgave van de PS: het Column Magazine. Enkele van hen worden geselecteerd ter publicatie in Het Parool. Citaten uit hun werk hangen tijdelijk door de hele stad in de vorm van een postercampagne. Aan het einde van de avond wordt de publieksprijs uitgereikt.

Sprekers

Marjolein MoormanWethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering
Tuğrul ÇirakoğluOndernemer en columnist