TV NL EN

Hackparadijs Nederland

Het onveilige internet
Programmamaker
Jelle Baars
Moderator
Yoeri Albrecht
In samenwerking met
Adyen
Het internet bestaat ruim dertig jaar. Wanneer gaan we het fatsoenlijk beveiligen? En wie is daarvoor verantwoordelijk – de overheid, of juist de grote bedrijven?

Internetcriminaliteit raakt naast individuele burgers vooral ook bedrijven en overheden. Ransomware kan in principe iedere organisatie platleggen tot het doelwit met losgeld over de brug komt. Door ransomware lagen er begin dit jaar wekenlang geen zuivelproducten in de supermarkt. Wat als de volgende keer een grote bank of de rijksoverheid zelf aan de beurt is? 

We beschermen onze havens, maar niet ons internet. Daar zetten we de deuren juist wagenwijd open voor cybercriminelen. De Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid waarschuwt dan ook dat cyberaanvallen ‘het zenuwstelsel van de maatschappij’ aantasten. In hoeverre is cybercriminaliteit een bedreiging voor onze samenleving en democratie? Hoe lossen we dat op? En wie is daarvoor verantwoordelijk? Over die vragen gaan we in gesprek met o.a. Jan Middendorp, Bert Hubert, Lokke Moerel.

Over de sprekers:

Bert Hubert is de oprichter van PowerDNS, software waar een groot deel van het Internet in Europa op draait. Daarnaast werkte hij voor de AIVD. Tegenwoordig doet Bert DNA onderzoek en is hij lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Bert komt spreken over maatschappelijke en organisatorische aspecten van cyberveiligheid.

Lokke Moerel is hoogleraar ICT Recht aan de Universiteit Tilburg en specialist op het gebied van digitaliseringsstrategie en cybersecurity. Verder is Lokke lid van de Cyber Security Raad (CSR), de onafhankelijke adviesraad op het gebied van cyberveiligheid voor de overheid en het bedrijfsleven.

Jan Middendorp is voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder digitalisering en overheid. Gedurende zijn kamerlidmaatschap zette hij zich in voor een betere digitale overheid en zette hij cyberveiligheid en de digitale economie op de agenda. In 2020 won hij de prijs voor IT-politicus van het jaar.

Cristian Hesselman leidt SIDN Labs, de onderzoekstak van SIDN, de beheerder van het .nl-topleveldomein. Hij is ook universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente, voorzitter van het bestuur van NLnet Labs en lid van het Security and Stability Advisory Committee (SSAC) bij ICANN.

Sanne Maasakkers werkt als security expert binnen het Red Team en Research & Intel Fusion Team bij Fox-IT in Delft. Binnen haar werkt focust ze zich op het testen van bedrijven om kwetsbaarheden te identificeren, social engineering en advies op het gebied van dreiging. Daarnaast draagt ze actief bij aan een “more secure society” door awarenesstraining, gastcolleges en hackdemo’s te geven in zowel een professionele als educatieve omgeving.


De Balie & Adyen
Komend jaar slaan De Balie en het Amsterdamse fintechbedrijf Adyen de handen ineen. Het gemeenschappelijke doel: serieuze en structurele reflectie op de rol van technologie in onze samenleving. Hoe zorgen we ervoor dat we technologie op een juiste manier inzetten voor de grote sociale, ecologische en economische uitdagingen van de komende decennia? Iedere maand onderzoeken we de belangrijkste uitdagingen en kansen rondom tech. Eerst in De Balie, vanaf januari in de eventruimte van het nieuwe Adyen-kantoor aan het Rokin.

Sprekers

Jan MiddendorpOud-Kamerlid VVD
Bert HubertOprichter PowerDNS & ondernemer
Lokke MoerelHoogleraar ICT Recht Tilburg University & lid Cyber Security Raad (CSR)
Cristian HesselmanDirecteur SIDN Labs
Sanne MaasakkersEthisch hacker & Cyber Security specialist Fox-IT