TV NL EN

Het doolhof van de Amsterdamse erfpacht

PROGRAMMAMAKER en moderator
Tim Wagemakers
Het nieuwe erfpachtstelsel moest voor rust zorgen, maar groeit wederom uit tot hoofdpijndossier. En met de gemeenteraadsverkiezingen op komst lijkt de discussie niet snel te zullen verstommen. Begin juni verscheen namelijk een kraakhelder rapport met harde conclusies: erfpacht is verworden tot een ingewikkelde grondbelasting. Vanavond gaan we in gesprek met prominente Amsterdamse raadsleden en andere belanghebbenden. Waarom hebben we dit stelsel en hoe moeten we nu verder?

 ‘Het middel erfpacht lijkt een doel in zichzelf geworden,’ schrijven de onderzoekers van Berenschot. ‘Al met al zien wij een Gordiaanse knoop: hoewel duidelijk is dat de bescherming van de erfpachter in het erfpachtstelsel onder druk staat, is niet direct evident hoe deze bescherming voor erfpachters in totaliteit verbeterd kan worden.’ De onderzoekers stellen dat het huidige stelsel nauwelijks te verbeteren is.’

Dit programma is toegankelijk voor publiek. U kunt hier een kaartje kopen. Wilt u liever vanuit huis meekijken? De gratis livestream verschijnt circa vijf minuten voor aanvang van het programma op deze pagina.

Sprekers

Hala Naoum NéhméRaadslid VVD Amsterdam
Koen de LangeStichting Erfpachters Belang Amsterdam
Zeeger ErnstingRaadslid GroenLinks Amsterdam
Diederik BoomsmaFractievoorzitter CDA Amsterdam
Sophie RutenfransHuizenzoeker
Rob van TrappenMakelaar / Taxateur, erfpachtdeskundige MVA
Annius HoornstraStadsontwikkelaar, Gebiedsontwikkelaar en Voorzitter Vereniging van Grondbedrijven.
Danielle de JagerRaadslid D66 Amsterdam