Afgelopen jaren stond het nieuws bol van berichtgeving over IS en de oorlog in Syrië. Maar waar is de aandacht voor de Jezidi’s, de mensen die slachtoffer werden van de zoveelste genocide? Vanavond staat dit strijdbare volk centraal. Het volk dat nog steeds niet voldoende gehoord wordt en dreigt vergeten te worden.
Vanavond luisteren we naar Dalal Ghanim, Wahhab Hassoo en Raeda Barkisch, die op verschillende momenten vluchtten uit Irak omdat ze in gevaar waren vanwege hun Jezidi-zijn. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en over hoe het leven eruit zag voordat ze moesten vluchten. Daarnaast zal Brenda Stoter Boscolo vertellen over haar verschenen boek, waarvoor de veel gesprekken met Jezidi’s in vluchtelingenkampen in Irak voerde.
Sprekers
Journaliste Brenda Stoter Boscolo reisde naar Irak om over de Jezidi’s te schrijven. In de vluchtelingenkampen deed ze onderzoek naar de laatste genocide, hun geschiedenis en cultuur en sloot hechte vriendschappen. Wie de verhalen, ervaringen en cultuur onthoudt, onthoudt het volk.
Wahhab Hassoo is student Politicologie, model en mede-oprichter van stichting NL Helpt Yezidis. Na gevlucht te zijn uit Irak woont hij sinds 2012 in Nederland. Zijn Jezidische familieleden zijn slachtoffer geworden van IS en Al-Qaida.
Dalal Ghanim rondt momenteel haar studie Farmacie aan de UU af. Ze vluchtte voor IS en woont zes jaar in Nederland. Ze zet zich in voor Jezidi’s.
Raeda Barkisch is middelbare scholier en schilder. Ze vluchtte voor IS uit Sinjar en woont momenteel in Duitsland. Vanaf haar tiende schildert ze.
Sprekers





Ook verkrijgbaar op de avond zelf
Livestream
Misschien ook wat voor jou?
Op 3 augustus 2014 vond de 74e genocide plaats op de Jezidi’s. Op die dag, zes jaar geleden, trok IS de provincie Sinjar binnen en ontvoerde zevenduizend mensen, onder wie vooral vrouwen en kinderen, en doodde er zo’n vijfduizend, vooral mannen. Deze middag staan wij stil bij deze gebeurtenis en spreken we met diverse betrokkenen

Jaarlijks wordt op Wereldvluchtelingendag stil gestaan bij de situatie van talloze ontheemden wereldwijd. Samen met PEN Nederland en ONfile staan wij op deze dag stil bij schrijvers die genoodzaakt waren om hun land te verlaten. De een was al schrijver voor de vlucht, de ander werd het daarna. Hoe is het om als schrijver

In 2014, professor doctor Jan Ilhan Kizilhan gave an interview to Germany’s largest newspaper Bild about the situation of the Yezidi in Northern Iraq under ISIS. ‘Step by step, Isis carries out genocide’. What followed was a unique humanitarian project. 1100 Yazidi women and children who escaped ISIS were welcomed to Germany for trauma treatment with Jan Kizilhan. In
