TV NL EN

Het Vergeten Volk: na de genocide

Jezidi’s zijn een strijdbaar volk dat nog steeds niet voldoende gehoord wordt en dreigt vergeten te worden. Wat zijn de verhalen en ervaringen van de Jezidi’s? Wat betekent het om Jezidi te zijn?

programmamaker
in samenwerking met
Afgelopen jaren stond het nieuws bol van berichtgeving over IS en de oorlog in Syrië. Maar waar is de aandacht voor de Jezidi’s, de mensen die slachtoffer werden van de zoveelste genocide? Vanavond staat dit strijdbare volk centraal. Het volk dat nog steeds niet voldoende gehoord wordt en dreigt vergeten te worden.

Vanavond luisteren we naar Dalal Ghanim, Wahhab Hassoo en Raeda Barkisch, die op verschillende momenten vluchtten uit Irak omdat ze in gevaar waren vanwege hun Jezidi-zijn. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en over hoe het leven eruit zag voordat ze moesten vluchten. Daarnaast zal Brenda Stoter Boscolo vertellen over haar verschenen boek, waarvoor de veel gesprekken met Jezidi’s in vluchtelingenkampen in Irak voerde.

Sprekers

Journaliste Brenda Stoter Boscolo reisde naar Irak om over de Jezidi’s te schrijven. In de vluchtelingenkampen deed ze onderzoek naar de laatste genocide, hun geschiedenis en cultuur en sloot hechte vriendschappen. Wie de verhalen, ervaringen en cultuur onthoudt, onthoudt het volk.

Wahhab Hassoo is student Politicologie, model en mede-oprichter van stichting NL Helpt Yezidis. Na gevlucht te zijn uit Irak woont hij sinds 2012 in Nederland. Zijn Jezidische familieleden zijn slachtoffer geworden van IS en Al-Qaida.

Dalal Ghanim rondt momenteel haar studie Farmacie aan de UU af. Ze vluchtte voor IS en woont zes jaar in Nederland. Ze zet zich in voor Jezidi’s.

Raeda Barkisch is middelbare scholier en schilder. Ze vluchtte voor IS uit Sinjar en woont momenteel in Duitsland. Vanaf haar tiende schildert ze.

Sprekers

Brenda Stoter BoscoloJournalist
Wahhab HassooStudent Politicologie en model
Dalal GhanimStudent Farmacie (foto: Erik Kottier)
Raeda BarkischStudent en schilder
Het vergeten volk door Brenda Stoter Boscolo
Ook verkrijgbaar op de avond zelf