TV NL EN

Het verlossende woord

Met Lale Gül, Franca Treur en Jan Siebelink

Programmamaker en moderator
In Ik ga leven schrijft Lale Gül over het strenge islamitische gezin en de gemeenschap waarin ze opgroeit. Gül werd vanwege haar debuut geprezen, maar ook bedreigd. Met haar werk past Gül in een lange traditie van schrijvers die schreven over hun geloofsgemeenschap en het verlaten daarvan. Tijdens dit programma praten we met Lale Gül en met twee schrijvers die haar voorgingen, Jan Siebelink en Franca Treur, over schrijven over religie, het kijken naar je omgeving, over hoe het individuele verhaal iets universeels kan zijn en natuurlijk het schrijven zelf.

Lale Gül, Jan Siebelink en Franca Treur schreven alle drie over hun jeugd in een orthodox gezin. Hun werk veroorzaakte een storm aan reacties. Waar hielden ze rekening mee tijdens het schrijven? Hoe schreven ze deze boeken? En kan een boek verandering teweeg brengen?

Over de sprekers:

Lale Gül groeide op in een streng Islamitisch gezin in Amsterdam-West. Ze studeert Nederlands aan de Vrije Universiteit en debuteerde dit jaar met haar autobiografische roman Ik ga leven. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görus. In Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer. Het boek maakt een hoop los en staat al vele weken in de lijst van bestverkochte boeken in Nederland. De schrijfster werd na het verschijnen doelwit van intimidaties en doodsbedreigingen.

Franca Treur is geboren en opgegroeid in Zeeland. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap in Leiden. Ze schreef onder meer de roman Dorsvloer vol confetti (2009). Een debuut dat zeer geprezen werd in literaire kringen, maar door veel mensen uit de gereformeerde gemeenschap waarin zij opgroeide minder warm ontvangen. Treur won voor Dorsvloer vol confetti de Selexyz Debuutprijs en de Jan Bruijns-prijs. Ze schreef ook de romans De woongroep, Hoor nu mijn stem en Regieaanwijzingen voor de liefde naast diverse korte verhalen, essays en columns.

Jan Siebelink werd geboren te Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij dreef. Hij werd onderwijzer en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Siebelink brak veertig jaar geleden door met de roman De herfst zal schitterend zijn. Voor De overkant van de rivier (1990) ontving hij de F. Bordewijk-prijs. In 2005 verscheen zijn roman Knielen op een bed violen, waarmee hij een ongekend groot publiek veroverde. In deze roman zijn verschillende herinneringen uit de eigen strenggodsdienstig, christelijke jeugd van Siebelink verwerkt. Het boek werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en in verschillende talen vertaald. Siebelink heeft een zeer omvangrijk oeuvre. In 2019 schreef hij het Boekenweekgeschenk Jas van belofte. In 2020 verscheen Maar waar zijn die duiven dan.

Sprekers

Lale Gül Foto: Annaleen Louwes
Franca TreurFoto: Husne Afsar-Lumen
Jan SiebelinkFoto: Sacha de Boer